![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie, oczywiscie chodzi mi o php bo np. w c++ to rozumeim i popieram ale w php jakos nie moge pisac obiektowo. Ilekroc probowalem napisac cos obiektowo w php4 konczylo sie to na przepisaniu kodu proceduralnie, nie mialem poprostu zadnego powodu aby utrzymywac klasy w kodzie. W php5 sprawa ma sie juz lepiej aczkolwiek nadal doskwiera mi jednokrotne dziedziczenie i inne ograniczenia w porownaniu z c++ (w tym jezyku uczylem sie obiektowki). Wiec chcialbym poznac wasze argumenty dlaczego piszecie OO. Zwlaszcza chodzi mi o php4 bo w piatej odslonie powoli zaczynam uzywac OO.
Z gory dzieki ![]() -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Seth @ 2004-08-08 15:15:17) Cytat(squid @ 2004-08-07 21:44:29) Jak w temacie, oczywiscie chodzi mi o php bo np. w c++ to rozumeim i popieram ale w php jakos nie moge pisac obiektowo. Ilekroc probowalem napisac cos obiektowo w php4 konczylo sie to na przepisaniu kodu proceduralnie, nie mialem poprostu zadnego powodu aby utrzymywac klasy w kodzie. ... nadal doskwiera mi jednokrotne dziedziczenie i inne ograniczenia w porownaniu z c++ (w tym jezyku uczylem sie obiektowki). Szczerze mowiac nie rozumiem Twojego pytania... jezeli umiesz pisac w OOP w C++ to nie powinienes miec wiekszych problemow w php. Zasada/filozofia pisania jest taka sama. A przeciez wlasnie to jest podstawa, reszta to tylko nauczenie sie skladni. Co z tego, ze jest tylko jednokrotne dziedziczenie ? W C#, Javie jest tak samo... kwestia przywyczajenia. w/ c++ obiektowka wydaje mi sie oczywista i potrzebna do programowania, pisze klase z pewna mysla ograniczam zmienne i metody do minimum bo zawsze moge sobie dobisac klase pochodna, tworze (przeciazam) operatory tak zeby mi sie latwo dodawalo elementy i wykonywalo opearcje na tym sammym typie obiektow. W php5 wprowadzono jakies 'interfejsy' nie wiem wogoole jakie one daja plusy bo jedyne co znalazlem to to ze zwieksza to czytelnosc kodu a jak mam zwieksyc czytelnosc kodu kosztem kilku linijek wole zrobic to poprzez odpowiednie formatowanie. Moze mi ktos pokaze naprawde praktyczny przyklad z interfejsamiym to zrozumial. Inna sprawa po co np. mam pisac tak:
skoro moge tak:
i to drugie powinno byc szybsze zwlaszca w php4 Ten post edytował squid 8.08.2004, 16:59:00 -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:56 |