Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Autonumeracja
Nico~

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,

Problem polega na tym, że chcę aby każdy wiersz był numerowany od 1. Wiem czym jest autoincrement, ale akurat w moim przypadku chciałbym zrobić to bez tej funkcji. Bo jak usunę rekord to zostaje mi dziura w numeracji, a chciałbym tego uniknąć. Poniżej kod, co mogło pójść nie tak?

Kod
<?php
                    $licznik = 1;
                    $id = $licznik++;
                    $nr_karty = $_POST['nr_karty'];
                    $kod_zab = $_POST['kod_zab'];
                    $firma = $_POST['firma'];
                    $imie_nazwisko = $_POST['imie_nazwisko'];
                    $tel = $_POST['tel'];
                    $email = $_POST['email'];

if($id and $nr_karty and $kod_zab and $firma and $imie_nazwisko and $tel and $email) {
                        connect(); // <- nawiązanie połączenia z bazą danych

$add_client = mysql_query("INSERT INTO karty SET id = '$id', nr_karty = '$nr_karty', kod_zab = '$kod_zab', firma = '$firma', imie_nazwisko = '$imie_nazwisko', tel = '$tel', email = '$email'");
                        if($add_client) echo "<div class='alert alert-success' role='alert'>Klient został przypisany poprawnie do karty!</div>";
                        else echo "<div class='alert alert-danger' role='alert'>Nie udało się przypisać klienta do karty...</div>";

mysql_close(connect); // <- zakończenie połączenia z bazą danych
                    }
                ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Nico~

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W sumie racja, tak zrobię.

Skoro już tutaj założyłem temat, to mam jeszcze jedno pytanie.

W wyświetlonej tabeli obok każdego wiersza mam opcję edytuj i usuń. Po wciśnięciu edytuj pokazuje się formularz, a gdy zmieniam dane i klikam "zmień" to dodaje mi nowy wiersza właśnie z tymi danymi co chciałem, a stary zostaje niezmiennie.

1. <?php
  2. $a = trim($_REQUEST['a']);
  3. $id = trim($_GET['id']);
  4.  
  5. if($a == 'edit' and !empty($id)) {
  6.  
  7. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM karty WHERE id='$id'") or die('Błąd zapytania');
  8.  
  9. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  10. $r = mysql_fetch_assoc($wynik);
  11.  
  12. echo '<form action="admin.php" method="post">
  13. <input type="hidden" name="a" value="save" />
  14. <input type="hidden" name="id" value="'.$id.'" />
  15. <input type="number" name="nr_karty" class="form-control" placeholder="Numer karty" aria-describedby="basic-addon1" value="'.$r['nr_karty'].'" /><br />
  16. <input type="number" name="kod_zab" class="form-control" placeholder="Kod zabezpieczający" aria-describedby="basic-addon1" value="'.$r['kod_zab'].'" /><br />
  17. <input type="text" name="firma" class="form-control" placeholder="Firma" aria-describedby="basic-addon1" value="'.$r['firma'].'" /><br />
  18. <input type="text" name="imie_nazwisko" class="form-control" placeholder="Imię i nazwisko" aria-describedby="basic-addon1" value="'.$r['imie_nazwisko'].'" /><br />
  19. <input type="tel" name="tel" class="form-control" placeholder="Telefon" aria-describedby="basic-addon1" value="'.$r['tel'].'" /><br />
  20. <input type="email" name="email" class="form-control" placeholder="E-mail" aria-describedby="basic-addon1" value="'.$r['email'].'" /><br />
  21. <input type="submit" name="edit"" value="Popraw" />
  22. </form>';
  23. }
  24. }
  25. elseif($a == 'save') {
  26.  
  27. $id = $_POST['id'];
  28. $nr_karty = trim($_POST['nr_karty']);
  29. $kod_zab = trim($_POST['kod_zab']);
  30. $firma = trim($_POST['firma']);
  31. $imie_nazwisko = trim($_POST['imie_nazwisko']);
  32. $tel = trim($_POST['tel']);
  33. $email = trim($_POST['email']);
  34.  
  35. mysql_query("UPDATE karty SET nr_karty='$numer_karty',
  36. kod_zab='$kod_zab', firma='$firma', imie_nazwisko='$imie_nazwisko', tel='$tel', email='$email' WHERE id='$id'")
  37. or die('Błąd zapytania');
  38. echo "<div class='alert alert-success' role='alert'>Dane zostały zaaktyalizowane!</div>";
  39. }
  40. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 15:18