![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc mam plik powiedzmy klasa.php. Tam buduje sobie klase
:
No to chyba zrozumiale (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) .... teraz chciałbym powiedzmy przechowywac nazwe strony w bazie MySQL, zbudowalem odpowiednia tabele, lacze sie standardowo z baza, wykonuje zapytanie.... iii wlasnie co teraz jak to mniej wiecej zrobic aby przekazać wartość z bazy danych do wnętrza klasy.........Narazie mam tyle
W tabeli oczywiscie pole nazywa sie nazwastrony. Wartosc jest 'Jakiś Tytuł', chcialbym teraz aby umiescić je w klasie, co zrobić zamiast Kod var $nazwastrony = "Jakiś Tytuł"; i Kod echo "<title> $this->nazwastrony </title>\n"; Jak wywołać tą wartość wewnątrz tej klasy, co nie robie wyświetla mi 'Parse error' nie mam pojęcia jak to przekazać.....$this->nazwastrony tam miesci sie moja wartos ale nie mam do niej dostępu, POMOZCIE (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował pirat 7.08.2004, 20:41:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie sobie coś uświadomiłem ale nie do końca rozwiązałem problem bo.... tak jak napisalem
Cytat pobierz_config_dla_klasy() // odbywa się to za pomocą $wiersz = mysql_fetch_object($zapytanie); czyli dostep jest $wiersz->nazwa_strony i działa to wewnątrz funkcji klasa.php... ale nie oto mi chodzi i z tym ze trzeba utworzyć objekt to też wiem bo wywolanie wyglada tak w pliku index.php
ale co mi po tym ze tutaj dostane sie do tej zmiennej jesli ja chce ja wykorzystac jeszcze w klasa.php.... a mniej wiecej tak...
ale cos tu nie dziala..... wpadłem na pomysl żeby wam to jeszcze raz przedstawić i narazie co zrobiłem nowego.... dokładniej.... index.php
strona.php (to jest klasa)
funkcjedb.php
Tak i w tej postaci DZIAŁA ŁADNIE oczywiście ale dostęp jest robiony poprzez $stronaglowna->UstawTytul($wiersz->nazwa_strony); w index.php a ja chciałbym uzyskać dostęp do owej zmiennej już w klasa.php.... i by miało to postać podobną do var $zmienna = "wartosc"; poprzez operacje w klasie tez dziala ale jest to klopotliwe jesli chodzi o wiekszy projekt... jak to mozna zrobic INACZEJ...... Pzdr! Ten post edytował pirat 7.08.2004, 20:40:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:12 |