Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zlecanie programiście php prac przy własnym systemie?, Czy muszę udostępnić pełny dostęp do mojego projektu?
kukix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Chciałem zlecić programiście php prace przy systemie, który rozwijam od kilku ładnych lat.

Proszę o informacje, jak można to zorganizować, żeby nie udostępniać całości programiście. Niestety program nie jest zbudowany na frameworku.

Jakieś pomysły? Podpowiedzi.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phpion

Grupa: Moderatorzy

To tak jakbyś chciał żeby mechanik naprawił Ci auto, ale nie chciałbyś dać mu kluczyków bo przecież może auto ukraść. Nie popadajmy w paranoję, a jeśli jednak popadasz to po prostu nie zlecaj nikomu prac.
+Quote Post
Dejmien_85

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(phpion @ 29.12.2016, 07:05:53 ) *
To tak jakbyś chciał żeby mechanik naprawił Ci auto, ale nie chciałbyś dać mu kluczyków bo przecież może auto ukraść. Nie popadajmy w paranoję, a jeśli jednak popadasz to po prostu nie zlecaj nikomu prac.

Ano, racja - albo zawozisz mechanikowi świecę i pytasz się na ile by wycenił remont silnika. ; )

Można też do serwisu komputerowego zanieść wentylator od procesora i zapytać się, jak naprawią komputer - bez jego pokazywania.

Nie da się.

Jeśli w swoim serwisie masz jakieś niezależne moduły (np. karta graniczna w PC jest niezależnym modułem, można ją przepinać itd, ma swoje API), to dałoby się nad tym pracować.
Ale jeśli cały system jest jednym zlepionym monolitem, to już sprawa się komplikuje, bo przecież aby połapać się jak co działa, to trzeba to zobaczyć i zrozumieć. Nie ma innej drogi.

Jedyne zabezpieczenie jakie widzę to przygotowanie umowy z wysoką karą umowną (np. 50.000 - 100.000 zł) za rozpowszechnianie lub wykorzystywanie działa do własnego użytku.
To może odstraszyć.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 04:09