![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę mechanizm do wysyłania wiadomości pomiędzy poszczególnymi użytkownikami. Zalaczniki sa ladowane na serwer. Czy mam w jakiś sposób ograniczać format ładowanych plików? Czy folder do którego ładuje pliki musi mieć odpowiednie uprawnienia? tzn brak wykonania? Proszę o podpowiedź. Chce za wszelką cenę uniknąć możliwość ataku na strone. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 5 Dołączył: 14.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałem kiedyś taki upload plików, że użytkownik uploaduje plik i może komuś udostępnić do niego linka. Pliki trzymałem katalog wyżej niż public_html (nie na każdym serwerze to działa, zależy od konfiguracji, jeśli nie działa to można dać .htaccess z deny from all w folderze z plikami). Poza tym każdy plik dostawał losową nazwę i był przechowywany na serwerze bez rozszerzenia, np. ktoś wgrał plik "ziemniak.php: a na serwerze był przechowywany jako "jiofjwefwf4we6504v6870ef". Wszystkie informacje o plikach (takie jak jego prawdziwa nazwa i rozszerzenie) były przechowywane w bazie danych. Do pobierania plików napisałem sobie skrypt download.php, w którym przesyłałem odpowiednie nagłówki i takie tam. Dzięki temu żaden Janusz nie dobierze się do pliku korzystając z adresu np. www.strona.pl/upload/ziemniak.php i nie wywoła żadnego złośliwego kodu. Aby dobrać się do pliku trzeba było użyć adresu www.strona.pl/download.php?id=69. Skrypt download.php zamiast wywoływać kod zawarty w pliku ziemniak.php od razu go pobierał na komputer użytkownika lub w przypadku gdy był to obrazek lub plik .pdf to wyświetlał go w przeglądarce (sprawdzanie typu MIME i odpowiednie instrukcje warunkowe).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 14:13 |