![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam bazę danych którą opisałem wcześniej Temat: Wyszukiwanie danych w kilku tabelach Na razie składa się ona z 11 tabel gdzie każda przechowuje w kolumnach numer porządkowy, datę odczytu i wartość odczytu z różnych czujników np temperatury. Dane gromadzone są od maja tego roku a odczyty co minutę. Daje to na tę chwilę ok 250 000 rekordów na każdą tabelę czyli niecałe 3 000 000 rekordów w bazie. Zrobiłem sobie prostą stronę aby wyświetlać jak na razie: - ostatni odczyt np.
- najwyższy odczyt z dziś
- najniższy odczyt dziś
Udało mi się uporać z problemami przedstawionymi w poprzednim poście ale wyświetlanie tych wyników dla wszystkich 11 tabel trwało ok 14 sek (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Poczytałem jak mogę zoptymalizować bazę. Dodałem indeksy na kolumny z datą i wartością odczytu. W zapytaniu SELECT uściśliłem potrzebne mi kolumny oraz dodałem klauzulę LIMIT. Strona wczytuje się teraz ok 6,5 sek czyli sporo mniej ale i tak dość długo. Zauważyłem, że najwięcej czasu zajmują zapytania wybierające rekordy z dziś. Wiadomo, że z czasem problem będzie narastał bo i danych będzie przybywało. Poza tym planuję dodawać nowe czujniki... Co jeszcze mogę zrobić aby poprawić wydajność? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co autor napisał wynika, że tabele są dla różnych czujników, a każda ma dane od początku, więc WHERE jest niezbędny by mieć dane z konkretnego dnia.
Co do optymalizacji pierwszym problemem jest tutaj fakt, że w tym warunku WHERE wykonujemy funkcję na kolumnie, co nie kwalifikuje indeksu na tej kolumnie do wykorzystania. Można próbować przepisać to w ogólnej postaci jako na przykład
albo prościej dla dzisiejszego dnia o ile nie ma możliwości by były jakieś późniejsze wpisy:
jednak w najlepszym przypadku dostaniemy w explain type=range, a do tego nie da się potem podczepić następnej części indeksu do sortowania wartości. W zależności od ilości danych może to być szybsze niż pełen skan tabeli (type=all) czy bardziej prawdopodobny skan indeksu (type=index), jednak wciąż w obrębie dnia będziemy mieć sort by znaleźć maksymalną czy minimalną wartość. Dopiero denormalizacja i wprowadzenie dodatkowej kolumny zawierającej wyłącznie datę bez czasu oraz wprowadzenie podwójnego indeksu na (data,wartość) umożliwi nam dla zapytania typu
pełne wykorzystanie tego indeksu (w explain będzie type=ref oraz ref=const) i możemy mieć w tabeli pierdyliard rekordów a wynik dostaniemy bardzo szybko - mysql znajdzie konkretne miejsce z danymi po indeksie btree w logarytmicznym czasie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co autor napisał wynika, że tabele są dla różnych czujników, a każda ma dane od początku, więc WHERE jest niezbędny by mieć dane z konkretnego dnia. Zgadza się, że są dla różnych czujników, ale nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz, że każdy czujnik ma dane z innych dni. Z tego co napisał autor, każdy czujnik ma najświeższe dane (zbiera co minutę). Tak więc WHERE jest niepotrzebny. Ale może się zdarzyć sytuacja, że dany czujnik nie działa i jeśli chcemy wyświetlić dane tylko z dzisiejszego dnia. Wtedy rozwiązaniem może być sprawdzenie danych już na poziomie skryptu. Podobnie gdyby się jednak okazało, że dane są z różnych dni. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 17:02 |