![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pilną potrzebę hurtowego zwiększenia wartości liczbowej kolumny w tabeli o zadaną wartość. Chodzi o dodanie postów na forum, które zostały odzyskane po awarii po dość długim czasie. W między czasie zostały napisane nowe posty, które zajęły numery id postów teraz odzyskanych. Wymyśliłem, że do odzyskanej tabeli dodam aktualne rekordy i tylko będę musiał zmienić kilka tysięcy numerów id tych nowych postów. Potrzebny do wklejenia zakres rekordów wyeksportowałem do osobnego pliku i tylko na nim będę chciał przeprowadzić operację zmiany ID. Najpierw zaimportuję go do bazy pod roboczą nazwą by przeprowadzić zmianę numeracji ID. Potem pobiorę tabelę z nowymi ID i następnie wkleję ten zakres do pliku odzyskanego i wtedy zaimportuję do bazy. Czy ktoś mi może podać składnię zapytania zmieniające kolumnę o daną wartość? Będę to robił z poziomu phpMyAdmin. Nazwa tabeli to phpbb_posts a kolumny post_id. Ten post edytował tombog 13.12.2016, 18:51:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wracajac do problemu z dodawaniem jakiejs liczby do ID to mmmmmmm nie wiem skad te obruszenie? Przeciez jak masz ID z zakresu 1..100 i dodajesz 50 to logiczne ze juz dla pierwszego ID bedzie 51 ktore jest duplikatem. By zrobic to poprawnie to trzeba dodac
...ORDER BY ID DESC wowczas zacznie dodawanie od ostatniego ID i duplikaty sie nie pojawia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zabawa w dodawanie 10000000 a potem odejmowanie to z lekka przegiecie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
By zrobic to poprawnie to trzeba dodac ...ORDER BY ID DESC wowczas zacznie dodawanie od ostatniego ID i duplikaty sie nie pojawia ) Czy mógłbyś bardziej łopatologicznie wyjaśnić zastosowanie tego w całej składni? Bo mi nie chodziło o zwiększenie od ostatniego ID tylko od konkretnego. Zmieniany zakres powiedzmy wynosił 37945 - 53976 a ja potrzebowałem zakres od 46427 - do ile tam wyjdzie. Nie ma więc opcji by nie było dubli moim zdaniem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 06:02 |