![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!!!
Mam taki problem. Chcialem napisac klase odnosnie wyswietlania danych z bazy. Ale aby niepotrzebnie nie powielac zapytan chcialbym zrobic uniwersalny wpis. I pojawia sie porblem gdyz odnoszac sie do klasy w sposob
klasy juz nie bede opisywal ale problem jest taki ze podajac w odnosniku do klasy zmienna $sql z zapytaniem klasa nie chce dzialac nie wyciaga mi danych z bazy co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? wielkie dzieki za odpowiedz pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
ehh... Przykro się czyta ten temat.
Z jednej strony jest człowiek, który nie do końca potrafi przedstawić swój problem. Z drugiej - kilka osób, któe chcą przedstawić swoje racje, nie interesując się przedstawionym problemem. A przecież wnieski z tego płynące - są proste. 1. w dzisiejszych czasach konieczne jest pisanie obiektowe. 2. Aby móc to robić - potrzeba poznać składnię tworzenia klas - i pamiętać o tym, że np. klasa musi mieć nazwę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ( http://pl2.php.net/manual/pl/ref.classobj.php ) 3. Nikt nie nauczy się pisać obiektowo, jeśli nie zacznie tego robić, nawet jeśli na początku powstają takie potworki. I nie można od razu zarzucać, że to lepiej byłoby zrobić strukturalnie - lepiej jest pokazać, jaką strukturę powinna mieć dana klasa. 4. Należy pamiętać, że im mniejsze, i bardziej wyspecjalizowane funkcje, tym lepiej. Szczególnie w tym przypadku, gdzie bardzo wyraznie widać fragment kodu służący do pobierania danych, fragment do wyświetlania newsów, wyświetlanie strzałek... w skrócie - można by to zrobić np. tak (nie będę pisał całego kodu, postaram się również opierać na tym, co już napisałeś)
Nie testowałem tego kodu, ale myślę, że dosyć dobrze przedstawia on ideę, i możliwości z niej płynące. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:22 |