Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> wszystko źle :)
mihmih

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

już jakiś czasu tworzę sobie małą bazę danych, a że na początku nie wiedziałem prawie nic o tym to projektowanie tabel pozostawiało wiele do życzenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

w każdym razie mam tabelę produktów i operacje do nich przywiązane. I zamiast zrobić osobną tabelę z operacjami i tabele łączoną między nimi to w tabeli produkty mam kilkanaście pól boolean, gdzie zaznaczam czy dana operacja występuje, Chciałbym to naprawić, ale nie wiem czy jest jakieś magiczne polecenie (UPDATE....SELECT) które pomoże przenieść dane o operacjach z tabeli produkty do nowej tabeli, gdzie będę wpisywał ID produktu i ID operacji... Może ktoś mnie chociaż nakieruje na rozwiązanie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
trueblue

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pierwszej kwestii nie do końca rozumiem. Czemu chcesz zrobić GROUP BY? Przecież wyciągając te dane będziesz miał właśnie tylko te produkty, dla których wykonano operacje. GROUP BY mogłoby ewentualnie wyeliminować tą samą operację na tym samym produkcie.

Co do kwestii kolejności. Wydaje mi się, że tu wystarczy zwykły klucz sortowania, czyli czym nowsza operacja, tym większy klucz. Nie ma znaczenia czy będzie większy o 1,2 czy 10, ważne, że większy. Następną operację względem danej wyciągniesz poprzez zapytanie: WHERE klucz_sortowania>klucz_aktualnej_operacji ORDER BY klucz_sortowania LIMIT 0,1. W przypadku poprzedniej, odwrotny warunek i odwrotne ORDER BY.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:33