Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [SF][Symfony2][SF2] Organizacja Bundli
daniel1302

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej, mam taki problem, jestem na etapie projektowania systemu CMS, aby nauczyć się dobrze Symfony.
Chcę umieścić takie moduły:
System artukułów - ArticleBundle
System obsługi użytkowników - UserBundle
System testów(pytania zamknięte) - QuestionnaireBundle

Ogólnie taki podział nie jest dla mnie problem. Ale chciałbym dodać do tego moduł kategorii.
Kategorie będą normalnym drzewkiem.
Chciałbym mieć podobne ale NIE TAKIE SAME kategorie w artykułach i w testach. Jakbyście zrobili taki podział?

1) Czy lepiej jest zrobić osobny lib do kategorii i używać go czy może też jako Bundle?
Dodam też, że chciałbym zrobić taki system w którym mogę odłączać poszczególne Bundle.
Chciałem zrobić tak, że każdy Bundle jest rozszeżeniem- wtyczką.

2) Czy lepiej mieć dwie tabelki z kategoriami czy jakąś flagę (np: module TINYINT(3)) która określa która kategoria jest do którego modułu?
Palnuję zrobić tabelki wiążące dla każdego bundle, bo i artykuły i testy będą mogły należeć do kilku kategorii.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Bundle to nie moduł. Bundle należy traktować jako oddzielną aplikację/bibliotekę/rozszerzenie a idea bundli jest taka, żeby łatwo można było współdzielić komponenty choćby przy pomocy composera czy githuba.
Każdy bundle może mieć własną konfigurację, routing, bazę danych itd.
Jak dobrze pamiętam, to Symfony najpierw zalecało tworzenie bundli w ramach aplikacji, ale ponieważ ludzie to źle rozumieli to wycofali się z tego.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:37