![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Próbuję zrkbić sumowanie wybranych danych z sql Przykładowa tabela: ID|nazwa_produktu|energia_produktu|bialko_produktu 1 |Mąka | 2000 |100 2 |Woda | 2000 |100 3 |Margaryna | 2000 |100 4 |Marmolada | 2000 |100 chciałbym zsumować energie_produktu dla np. Mąki i Margaryny (dane porównuję za pomocoów post)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem w sumie po co ta dyskusja, to jest jeden z tych przypadków, gdzie jestem pewien mojego punktu widzenia. Bardzo nie lubię, kiedy ktoś się wykazuje ignorancją i posługuje się argumentami na poziomie "o ich problem, że nie czytają dokumentacji". Jest to retoryka z rynsztoka.
Argumenty funkcji muszą być w sensownej kolejności, niestety PHP nie przestrzega tego paradygmatu, dlatego mamy np. array_map i array_filter, które mają je po prostu na odwrót. Takich przypadków jest o wiele więcej w PHP. Nie ma co tego bronić, bo to podpada pod fanatyzm i zaślepienie. Są to złe decyzje projektowe i oby kiedyś zostały naprawione. Przykład z array_fill jest ewidentny. Tablica indeksowana n..m, gdzie n > 0, to w większości przypadków błąd projektowy aplikacji. Nie bez powodu w (prawie?) wszystkich innych językach nie ma nawet czegoś takiego jak tablica asocjacyjna, czasem są słowniki. Ale nikomu nie przychodzi do głowy słownik z kluczami np. 5, 6, 7 itd. Jest to egzotyczne zastosowanie, które owszem - może kiedyś znaleźć zastosowanie, ale nie należy dla tego osobliwego przypadku dawać - uwaga - obowiązkowego i pierwszego ((IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !) argumentu funkcji. Te zera w array_fill pewnie mają już jakąś mafię. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:11 |