Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wyniki egzaminów, Wyliczać, czy zapisywać?
Omenomn

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Cześć, potrzebuję wyświetlić na stronie wyniki testów rozwiązywanych w aplikacji i zastanawiam się, czy zapisywać je po rozwiązaniu testu przez użytkownika do bazy danych, czy dynamicznie je wyliczać?

Aktualnie mam tabelę z results z różnymi polami, np. ilość pytań łączna, ilość pytań poprawnych poprawnych, ilość pytań błędnych, zdany (true/false), wynik w procentach itd.

Rozwiązanie to jest pod względem szybkości dość dobre według mnie, bo przy wyświetlaniu po prostu pobieram rekordy z bazy.
Natomiast jest to jednak powielanie danych w bazie, bo wszystkie te pola mógłbym wyliczać dynamicznie w mysql i pytanie do Was, które rozwiązanie jest lepszą praktyką, wiem, że powielanie danych w bazie, nie jest dobrą praktyką, jak sądzicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
charzak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie wiem czy inni się ze mną zgodzą ale jeśli nie jest to duży projekt to ja bym dodał kolejną kolumnę z obliczonym wynikiem egzaminu. Gdy potrzebny jest sam wynik pobieramy tylko wynik, natomiast gdy zajdzie potrzeba wyświetlenia szczegółowych informacji pobieramy cały rekord lub interesujące kolumny.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 02:50