![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem prawidłowo wyświetlanym tekstem w polu textarea.
Konfiguracja: 1. www - apache na linuxie 2. php 5.6 na linuxie 3. baza MSSQL 2008 na windowsie Opis problemu: Poprzez skrypt dokonuj ę zapisu do bazy (MSSQL) danych min. z textarea. Tekst przekodowywany jest na CP1250 poprzez iconv. W bazie tekst widoczy jest poprawnie, natmiast po pobraniu z bazy i ponownym wyświetleniu w polu textarea już nie jest poprawny. Kombinowałem z przekodowaniem poprzez iconv ale to nic nie daje, tym bardziej że testowy tekst jest bez polskich liter. Tekst w innych tagach html wyświetla się prawidłowo, natomiast w textarea: t?e?s?t? coś takiego jest, znaki zapytania na czarnym tle. Myślałem że to problem z kodowaniem znaków ale to nie to. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i rozwiązał go? Adam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawione, bez zmiany.
Nie wiem czy to jest ważne ale zrobiłem taki test, wczytałem do texarea wartość z innej kolumny, i wyświetlił się prawidłowo. To Mnie zastanowiło i sprawdziłem jakiego rodzaju pole jest to które wczytuję do textarea. Okazuje sie że jest to nvarchar(MAX) i tu jest chyba problem. Aby to odczytać muszę stosować CONVERT(binary(MAX) Opis as Opis). Może to pomoże rozwiązać problem. Dobra problem rozwiązany, tak jak przypuszczałem problemem jest pole typu nvarchar(MAX), po zmianie na nvarchar(2000) wszystko działa jak należy. Dziękuję za poświecony czas. Ten post edytował emiterani 13.10.2016, 16:34:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:23 |