![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Działanie mojego skryptu ma być proste, ma polegać na tym, że po zalogowaniu się danego użytkownika wyświetli mu się lista kursów ze statusami do których ma dostęp a do których nie. Mam w bazie między innymi takie tabele jak: - users (id, name, login, password) - tabela przechowuje dane użytkownika - courses (id, lp, name, url, category_id) - tabela przechowuje kursy, linki do nich i id kategorii do jakiej należy dany kurs - access_courses (id, id_user, id_course, status) - tabela przechowuje informacje który użytkownik ma dostęp do którego kursu i wyświetla odpowiedni status To mi działa w połączeniu z kodem, który sobie napisałem, ale problem jest w linii 75. Dokładnie w zapytaniu
Jeżeli to wstawię to jest problem, natomiast jeżeli wstawię na sztywno id użytkownika np. tak
to wszystko jest idealnie. Jednak tak jak wspomniałem będzie więcej użytkowników i id chcę pobierać z sesji. Poniżej umieszczam swój fragment kodu. Proszę o przeanalizowanie go i podpowiedź jak to naprawić.
Wydaje mi się że problem może być z tym że sesja nie jest globalna, ale może się mylę. Proszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to sobie sprawdź co Ci wypluje hash_hmac, bez względu na to jakie hasło wpiszesz i bez względu na to jak je obrabiasz w PHP. W przypadku SHA-256 będzie to coś tego typu:
e9f379a548dc29a242759944decc45702cbbb000f65b163e46ca7ae210161df2 I zawsze będzie miało długość 64 znaków tylko te literki i cyferki będą inne. Będziesz kombinował to się nawet nie zalogujesz, bo to co porównujesz będzie inne. No i w tym przypadku nawet jak gdzieś tam zmienisz sól a masz hasła zapisane na poprzednią, to też już się nie zalogujesz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 07:51 |