Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> GIODO, osoba prywatna i PESEL
KsaR

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy jako osoba prywatna muszę przesyłać dane PESEL do GIODO jeśli będą odpowiednio zabezpieczone przed osobami trzecimi ? (Czyt. Na użytek administracji w celu weryfikacji, żadnego udostępniania osobą trzecim).
__
Jeśli ktoś się zna to prosiłbym o link do KW lub KK.
__
Pytam bo kilka osób mi wytykało że takie dane muszę zgłaszać odrazu inaczej będzie to nie legalne, a wiem że jest sporo serwisów wykorzystujących dane prywatne za zgodą użytkownika które nie korzystają z GIODO.

Ten post edytował KsaR 11.09.2016, 19:25:06
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
trueblue

-----

W jakim celu zbierasz te dane? Tzn. na jakie potrzeby?
+Quote Post
KsaR

-----

Cytat(trueblue @ 12.09.2016, 10:47:36 ) *
W jakim celu zbierasz te dane? Tzn. na jakie potrzeby?

Jak na razie nie zbieram tylko przedstawiłem kilku osobom pomysł i wyszło na to że trzeba zgłaszać.

*Pomysł* mam taki żeby lepiej walidować wiek osoby. Bo z zwykłym podaniem daty byłoby za prosto.
Pesel można ominąć generatorami jak i nawet za pożyczyć od kogoś ale myślę że takich wypadków by nie było - i prędzej by poszukali innego *projektu*(i akurat nie mam nic przeciwko)
dodatkowo z pesel można płeć wyciągnąć a to także może mi się przydać w *projekcie*

Pomysł brzmi słabo jednak innego rozwiązania nie widzę poza tymi banalnymi...(jak podanie daty ur.)

Zarazem dziwi mnie potrzeba zgłaszania takich danych do GIODO... bo sam pesel na nic im się nie przyda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 08:09