![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2016 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Udzielam się na zagranicznym forum o programowaniu i wg kilku osób php powoli umiera... Czy uważacie że to prawda? Jak sądzicie jak będzie wyglądał rynek pracy w przyszłości w php. Właśnie znaczna część osób uważa że newbie powinien się uczyć django albo RoR. Jak wy się na to zapatrujecie? Zapraszam do dyskusji
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 1 Dołączył: 1.02.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie każdy umie myśleć - więc pomyślę za Ciebie.
Mało osób używa czystego PHP - chyba że zajmujesz się embeded system co jest wielce nieprawdopodobne gdyż raczej to bardzo duża nisza PHP (choć tutaj nic innego sensownie bym nie wstawił) Jeżeli szukasz ofert pracy czy trendów w językach programowania to nie szukaj po językach programowania jak w przypadku PHP tylko w przypadku frameworka U mnie wisiało ogłoszenie pracy w którym ktoś napisał: "Bla bla bla do rozwijania projektu w symphony bla bla bla" tak samo do ZENDa czy innych To że w ofercie pracy jakiej szukasz nie jest napisane PHP to o niczym nie świadczy. Teraz już nawet jak cokolwiek wyszukujesz dużą część zapytań to np. jak zrobić bla bla bla symphony a nie jak zrobić coś bla bla bla php Twoje spostrzeżenie nie jest trafne. Oczywiście w Polsce będziesz miał dużo ofert pracy lecz w krajach "lepiej zarządzanych" takich jak Norwegia, USA, Niemcy dużo szybciej znajdziesz lepiej płatną pracę związaną z ASP .NET gdyż tam ludzi bardzo mocno stać na zakup pełnego pakietu licencji gdyż nie jest to dla nich aż tak drogie jak dla nas. W Polsce i w krajach mniej zamożnych jest więcej pracy w PHP niż w innych technologiach Podam inny przykład: czy sądzisz że język C czyste C które ma już ponad... dużo więcej niż PHP wymiera? Nie, tyko zastosowania są inne. Co nie znaczy że pracy nie znajdziesz. W języku C jest ciężko cokolwiek zrobić i z własnego doświadczenia wiem iż bardzo trudno było mi się go uczyć i zrozumieć zasadę działania. Tam nie ma czegoś takiego jak dynamiczne alokowanie pamięci, czasem musisz znać wstawi z assemblera dla danej platformy. Nie jeżyk C nie umiera, nie umiera także PHP. Ruby też ma swoje zastosowanie. Żadna z technologii nie jest ani lepsza ani gorsza każda ma swoje zastosowanie zależy czego potrzebujesz i jakim budżetem dysponujesz. Jeżeli zadajesz takie pytanie brakuje Ci po prostu obycia i doświadczenia. Twój problem jak się uczysz programowania (bo to widać po Twojej wypowiedzi) powinien być inny niż szukanie czegoś takiego jak statystyki użytkowania technologii. Takie coś robi się na innym poziomie. Sam miałem problem z technologią związaną z UNIX'em i procesorami RISC (głównie IBM POWER) lecz to zupełnie inny poziom. Moja rada: spróbuj się pouczyć javy, php, C# i nie zastanawiaj się ile na tym zarobisz, sprawdź w którym z tych środowisk czujesz się najlepiej i nie patrz na pieniądze bo tu nie o to chodzi. Programowanie to ciężki kawałek chleba i nie myśl że programista zarabia dużo za nic nie robienie. #zaorane #mądrości programisty |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 06:29 |