![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam wątpliwość odnośnie formy zapisu warunku if, który zapis będzie lepszy:
Pierwszy: if ($var == 'jeden') {echo $var;} Drugi: if ('jeden' == $var) {echo $var;} Czy jest jakaś różnica? Z góry dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-- Co do == vs ===, ja zawszę używam === chyba że nie mam wyboru bo np. jakaś biblioteka coś źle zwróci. Co do Yoda Condition - Kursy itp uczą $var == 'x'... Więc generalnie będzie więcej zwolenników tego typu podstaw. Ja od czasu do czasu wolę użyć 'x' === $var od $var === 'x', dla mnie to jest bardziej logiczne mimo że robi to samo. Dodatkowo Yoda jak się nie mylę ułatwi sprawę porównania PHPowi i wykona się szybciej, przez to że "PHP"(interpreter) z góry będzie znał typ przy ===. Więc przy gigantycznych pętlach da zysk, w warunkach zwykłych nie bardzo // Jak komuś się nudzi to gdzieś na stacku o tym było (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ale jak chodzi o ogólne zastosowanie "$var='x' vs 'x'=$var / ($var == 'x')" to jak siedze około 4~ lata w php nigdy takiej wpadki nie miałem nawet przypadkiem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował KsaR 9.09.2016, 15:43:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:32 |