![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam wątpliwość odnośnie formy zapisu warunku if, który zapis będzie lepszy:
Pierwszy: if ($var == 'jeden') {echo $var;} Drugi: if ('jeden' == $var) {echo $var;} Czy jest jakaś różnica? Z góry dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@lukaskolista ale Pyton mowil o sytuacji 1 == 1.0 co akurat w przypadku 1 === 1.0 nie zadzialala jak akurat bysmy tego chcieli. Nikt normalby nie porownuje '01' z 1.0 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Prosty przyklad z zycia wziety. Jakis czas temu podkorcilo mnie by uzywac === zamiast ==. Wszystko pieknie dziala az tu po miesiacu dzwoni klient ze wyniki ma zle. 3 godziny szukalem bledu. Okazalo sie ze mialem w jednym miejscu if ($zm1 === $zm2) gdzie obie zmienne mialy byc docelowo liczbami calkowitymi ale nagle gdzies tam na klienckim etapie pod zmienna $zm2 zamiast (int)1 bylo (float)1. Liczby niby te same, ale przez === moje obliczenia szlag trafial. Takze w tym przypadku == jest jak najabrdziej ok. Trzeba sobie tylko zdawac sprawe z danych jakie miec bedziemy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 12:49 |