![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest tutaj może ktoś, kto może się poszczycić tytułem dr, bądź planuje go zdobyć? I pisał/napisał pracę doktorską (w oparciu/zahaczając/na podstawie) PHP/SQL? Fajnie byłoby poczytać temat pracy, spostrzeżenia, uwagi itp.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podnoszę. Też wybieram się na studia III stopnia. Spełniłem wszystkie etapy rekrutacji poza deklaracją profesora o podjęcie opieki naukowej i tu stoję. Muszę wybrać temat. Chciałem kontynuować badania nad przetwarzaniem w czasie rzeczywistym, ale zarówno dla promotora i recenzenta to temat inżynierski - "zmierzyć czasy na kilku procesorach to żadna praca badawcza". Zaczął wymyślać: stworzyć matematyczny model ulepszonej maszyny wirtualnej, znaleźć wąskie gardła (np. funkcja haszująca X jest mało wydajna, wymyślić inny algorytm). Nie widzę tu dużego pola do popisu. Ja mam inny pomysł: przytoczyć obecną wiedzę, przeanalizować obecne rozwiązania, opisać wciąż nierozwiązane problemy, poszukać ich rozwiązania, zaproponować lepsze i porównać. Niestety tutaj będę musiał grzebać w kodzie Linuksa i próbować go modyfikować. Może tematyka jest OK, ale poza Linuksem?
Inna tematyka, jaka mnie interesuje, to technologie sieci Web i technologie mobilne. Tutaj też nie za bardzo wiem, co można badać. Promotor zaproponował badania nad wydajnością transmisji danych, tylko że to już nie jego działka. Jako przykład podał opóźnienie odpowiedzi ACK w protokole TCP w celu poprawy wydajności. Można by także stworzyć innowacyjny protokół lub model sieci. Moja trzecia propozycja to stworzenie kompilatora języka dziedzinowego w PHP lub JavaScript i jego optymalizacja. Zbadanie mechanizmów w interpreterze (teraz będzie ciekawiej, bo PHP 7 kompiluje kod bajtowy do maszynowego) i co można by w nim poprawić. O dziwo ten pomysł spodobał się promotorowi. Co ma większe szanse przejść na komisji, to internet rzeczy i sztuczna inteligencja. IoT to temat szeroki jak ocean i na razie nic innowacyjnego nie przychodzi mi do głowy. Ile można powtarzać zagadnienia typu mądre miasto? W przypadku AI promotor wpadł na pomysł samomodyfikujących się programów. Piszemy testy jednostkowe. Następnie odpalamy algorytm genetyczny. Na końcu jeśli program wynikowy przejdzie testy, to porównujemy wydajność. Chociaż ja bym wolał popracować nad sztuczną inteligencją w grach lub realnych procesach na świecie. Ewentualnie w medycynie, ale tym się już wszyscy zajmują. Najlepiej, aby temat był użyteczny w biznesie, bo bez sensu pisać pracę doktorską o całkowicie abstrakcyjnym zagadnieniu. Macie jakiś pomysł? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:58 |