Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Prosta strona klubu. Czego użyć? CMS'a czy czegoś innego?
gucio1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
dostałem propozycję napisania strony klubu piłkarskiego.
Strony już tworzyłem znam PHP, SQL'a i HTML'a.
Sam zarządzam jedną ze stron dodając do niej aktualności ale robię to swoim łopatologicznym sposobem tj. wrzucam tekst to gotowego pliku txt zmieniam tytuł newsa i wrzucam ten plik txt przez FTP na serwer.
Kod PHP wywołuje ten plik i newsy lecą jeden za drugim.

Ale teraz chciałbym aby użytkownik sam mógł dodać newsy do strony.

Czego powinienem użyć żeby użytkownik po zalogowaniu powiedzmy jako admin, mógł wejść w panel administracyjny gdzie wyświetlą mu się 3 okienka :

-temat
-treść
-zdjęcie
(taka prosta edycja jak np tu na forum gdzie user nie ma wpływu na wielkość czcionki kolor itp)

i żeby dodało to się w jakiś sposób automatycznie do strony.
Jeśli to jest realne to żeby podstrony też same się tworzyły do nowych newsów.

Zdaję sobie sprawę że jest dużo informacji na ten temat w internecie ale wolę zasięgnąć opinii ludzi którzy z czymś takim mieli już jakąś styczność zamiast tracić czas i szukać jakie środowisko jest najlepsze i uczyć się czegoś czego potem i tak nie użyje bo znajdę coś lepszego.

Pozdrawiam.

A zapomniałem, moim pomysłem prostego kombinatora jest to żeby wyświetlić 3 imputy zalogowanemu adminowi w które będzie wprowadzał ten tytuł, treść i ładował zdjęcie co zapisze się potem w bazie.
Skrypt w PHP przy każdym uruchomieniu strony będzie sprawdzał czy nie ma nowych pozycji w bazie i jeśli są to automatycznie utworzy podstronę o jakiejś nazwie (np też pobieraną imputem od usera )i doda do niej te wcześniej pobrane rzeczy które weźmie z nowego rekordu w bazie i tak stworzy się news.

Czy to dobry tok rozumowania czy lecę strasznie na około i są prostsze metody?

Ten post edytował gucio1 31.08.2016, 16:58:47
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
daro0

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To masz do wyboru: albo zainteresujesz się na poważnie Wordpressem i przeróżnymi wtyczkami do niego, albo jakimś frameworkiem, bo jeśli zamierzasz to robić od zera, to oprócz SQL Injection dojdą jeszcze ataki typu XSS, CSRF, Session Fixation, Session Poisoning, Session Hijacking itd. Więc do prostego CRUD-a musisz mieć w tym przypadku większą wiedzę frameworki już implementują ochronę przed SQL Injection, XSS albo CSRF. Dalej dochodzą jeszcze sprawy związane z zastosowaniem cache na tych newsach, które będą się wyświetlać, bo jak coś się nie zmienia albo zmienia się rzadko, to się stosuje takie zabiegi. Tu chodzi o przyspieszenie działania. Jest jeszcze wiele innych rzeczy które musisz ogarnąć.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 20:47