![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jako, że nie znalazłem na forum podobnego wpisu postanowiłem zapytać użytkowników o ich odczucia związane z użytkowaniem serwerów WWW i serwerów baz danych. Jakich serwerów WWW i baz danych używacie i które sprawdzały się u Was najlepiej? Aktualnie używam hostingu na którym nie ma limitów jednak jest ograniczenie co do unikalnych użytkowników. Postanowiłem pójść o krok dalej i chcę wykupić na początek serwer VPS, może kiedyś serwer dedykowany. Jakie serwery polecacie do hostowania wordpressów, prestashopów czy innych wizytówek? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@emstawicki a do czego Ci apache? To relikt i czas go w końcu zakopać ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd u Ciebie taki hejt na Apache? Już któryś raz to widzę. Napiszesz coś więcej na ten temat, bardzo jestem ciekaw powodów? Doświadczenie zbierane latami jakoś zniechęca mnie to tego tworu. Od dłuższego czasu nie bawię się w ustawione hostingi (gdzie apache nadal króluje) tylko namawiam klientów do VPSow, Przez ostatnie lata najbardziej zapadła mi w pamięci sytuacja gdy mały serwis, zjadający po 600GB transferu na miesiąc i 70K UU na WP, masą programów które miały wspomóc działanie serwera (np. fail2ban ) i regułami .htaacess postawiony na tanim VPS z 3GB ramu. Po prostu padł. Logi wykazały że bracia Rosjanie szukali dziur w dość dużej ilości i jak napisał @Damonsson apache sobie z tym nie radzi, proces się zapętla, zabiera cały ram po czym się wykłada... A nginx? Czysta instalacja, bez żadnych wspomagaczy nie zabiera nawet 1GB ramu a oblężenie jest dziś znacznie większe... Ale nginx to nie tylko serwer www, idealnie sprawdza się jako serwer mediów, transmisja strumienia/zapis RTMP, i rozsyłaniu tego na różne formaty np HLS. To po prostu działa, a maszyna może przeznaczyć zasoby na konkretnie działania a nie sam proces "serwera" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 04:17 |