![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zacząłem ostatnio uzupełniać swoją wiedzę z PHP i mam mętlik w głowie. Zrobiłem sobie prosty system logowania oparty na cookies, jednak teraz dowiaduje się, że bezpieczniej jest robić logowanie na sesjach, gdyż podobno użytkownik może ciasteczka tworzyć sam oraz je edytować (https://www.youtube.com/watch?v=bW64jbnGYHw). Niejednokrotnie widzę na stronach internetowych napis, że ich witryna używa cookies, a po usunięciu ciasteczek z przeglądarki, następuje wylogowanie mnie. To jak to z tym wreszcie jest? Cookies czy sesje?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustalmy kilka faktów:
- base64 encode i decode nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem - wrażliwych danych nie trzyma się w cookie nawet "zaszyfrowanych" - kohana 3 to prehistoria Cytat Przekazywanie session id przez URL wiąże się z niebezpieczeństwem ataków typu Session Fixation, Session Poisoning, Session Hijacking. A trzymanie zserializowanych danych w ciasku to niby nie... Natura cookie jest taka, że trzymasz w nim pary klucz=>wartość w typach prostych. Skoro chcesz do typu prostego wpakować typ złożony, to chociaż powinna Ci się zapalić czerwona lampka. Nie wypisujcie proszę takich bzdur tutaj, bo ktoś to kiedyś przeczyta i weźmie sobie za fachowe źródło. Cytat Standardowe logowanie opiera się na sesjach, natomiast opcja zapamiętaj mnie przez dajmy na to miesiąc na odpowiednich dodatkowych tabelach i wpisach w bazie danych użytkowników ale to też stwarza pewne niebezpieczeństwa, o czym się kiedyś przekonałem na własnej skórze :-) Zwłaszcza jeśli się logowaliście na innym laptopie z tą opcją i ktoś inny może Wam łatwo dodać wpisy na Facebooku, których sobie nie życzycie :-) Że co? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 00:23 |