![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zacząłem ostatnio uzupełniać swoją wiedzę z PHP i mam mętlik w głowie. Zrobiłem sobie prosty system logowania oparty na cookies, jednak teraz dowiaduje się, że bezpieczniej jest robić logowanie na sesjach, gdyż podobno użytkownik może ciasteczka tworzyć sam oraz je edytować (https://www.youtube.com/watch?v=bW64jbnGYHw). Niejednokrotnie widzę na stronach internetowych napis, że ich witryna używa cookies, a po usunięciu ciasteczek z przeglądarki, następuje wylogowanie mnie. To jak to z tym wreszcie jest? Cookies czy sesje?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle że sesje można trzymać także w ciasteczkach. Tzn. trzyma się tam w jakimś ciasteczku o nazwie dajmy na to session_cookie wszystkie zserializowane dane i jeszcze zaszyfrowane dajmy na to albo base64encode (no ale to łatwo odszyfrować a nawet zidentyfikować) albo pewnie bcryptem czy czymś takim. Tego typu sesje nie mają swojego unikalnego ID. Nie wiem ile frameworków to oferuje ale Kohana to na pewno. Przekazywanie session id przez URL wiąże się z niebezpieczeństwem ataków typu Session Fixation, Session Poisoning, Session Hijacking.
Standardowe logowanie opiera się na sesjach, natomiast opcja zapamiętaj mnie przez dajmy na to miesiąc na odpowiednich dodatkowych tabelach i wpisach w bazie danych użytkowników ale to też stwarza pewne niebezpieczeństwa, o czym się kiedyś przekonałem na własnej skórze :-) Zwłaszcza jeśli się logowaliście na innym laptopie z tą opcją i ktoś inny może Wam łatwo dodać wpisy na Facebooku, których sobie nie życzycie :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 13:23 |