![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zastanawiam się nad kwestią bezpieczeństwa skryptu. Prosze mi podpowiedzieć, jak ograniczyć dostęp skryptom tylko do pewnego poziomu katalogów, tak, żeby któś z poziomu skryptu php nie mógł mi zajrzeć co mam niżej. Kiedyś widziałem na serwerze taki mechanizm, wiem, że sprawiałmi problemy własnie z dostępem do pewnych niższych katalogów, nie wiem, czy admin to nie wyłączył, było to chyba w trybie safe_mode. Teraz widze, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Prosze o jakąś podpowiedź. Czy można to zrobić dla całego serwera? Czy można zrobić wyjątek dla okreslonych plików? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
instancja_skryptu1 - tworzysz nowego usera systemu o nazwie np: "instancja_skryptu1"
instancja_skryptu2 - tworzysz nowego usera systemu o nazwie np: "instancja_skryptu2" Wtedy ustawiasz odpowiednie uprawnienia i użytkownik np. "instancja_skryptu2" nie zejdzie niżej niż do swojego folderu "instancja_skryptu2". I jak gość chce dostęp do FTP, podajesz mu dane do konta "instancja_skryptu2". A jak chcesz dać dostęp do jeszcze wyższego katalogu, to sobie tworzysz jeszcze nowego usera np o nazwie "specjalny", który ma dostęp tylko do "/html/instancja_skryptu2/obrazki/nietajne" i wyżej, ale nie niżej. Oczywiście jak robisz to często to musiałbyś sobie napisać jakiś prosty skrypt do tworzenia takich użytkowników. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:49 |