Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy dobry programista musi być dobry z matmy
inakucho666

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Bo ja w LO byłem przeciętny. Co prawda nie poświęcałem zbyt wiele czasu... ale czy jeśli będę systematyczny czy można zostać dobrym developerem?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Matematyka to nie tylko dzielenie, mnożenie czy podobne. Tak jak @Comandeer nie jestem programistą z wykształcenia, w sumie nawet nie mam średniego wykształcenia i jakoś daję radę. Są momenty w których czuje się głupi, kiedy na tapetę trafiają jakieś zagadnienia, znacznie bardziej wykraczające poza to z czym dotychczas mierzyłem. Ot rachunek prawdopodobieństwa czy przetwarzanie języka i te wszystkie wzory których w sumie do tej pory nie rozumiem, a które da się wytłumaczyć dużo prościej, niż rzucenie wzoru, do zrozumienia którego potrzeba trochę więcej niż podstawy matematyki.

No ale to też jest kwestią co dokładnie chcesz programować, bo są miejsca, w których podstawowa wiedza matematyczna zwyczajnie nie wystarczy i trzeba będzie się douczyć. Co nie znaczy że już teraz musisz być najlepszy z matematyki. Bo zawsze można się tego douczyć kiedy będziesz musiał.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 20:35