![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bazę (będzie raczej obsługiwana tylko przez urządzenia mobilne), którą chciałbym zabezpieczyć przed nieautoryzowanymi użytkownikami.
Zależy mi na tym, żeby po wykupieniu dostępu, wgląd był tylko dla jednej osoby (albo najlepiej tylko dla jednego smartfona). Sam login i hasło nie jest wystarczającym zabezpieczeniem, ponieważ w jednej firmie jedno hasło, może być udostępnione wszystkim pracownikom, a tego chcę uniknąć. Pytanie, w jaki sposób przygotować taki system autoryzacji, który ograniczy przekazywanie danych do logowania osobą postronnym. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze parę pomysłów:
geolokalizacja (nie jest dokładna, ale pokazuje czy użytkownik "skacze" pomiędzy miejscami) Tylko jedna sesja na konto - po wykryciu drugiej lub kolejnej sesji wylogowujesz wszystkie. Weryfikacja konta przez SMS/tokeny GoogleAuthenicator. (Jedno fizyczne urządzenie, którym da się dzielić, ale jest trudniej) Fizyczne tokeny a'la yubikey albo takie jak w bankach mają z kodami. Co to za baza że wymaga takiego super zabezpieczenia? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 19:04 |