![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie, dopiero zaczynam się brać za tematykę frameworków. Z tego względu chciałbym Was zapytać czego używacie do budowania szablonów - twig, czy php? I czemu?
Ten post edytował Jazi 29.07.2011, 13:47:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że niesamowity odkop - ale błagam, niech ktoś usunie ten rakotwórczy wątek.
Cytat php. Twig to moim zdaniem krok wstecz. Naprawdę? Obiektowy system zarządzania widokiem od strony backendu i wygodny sposób obsługi dla frontendowców, który pozwala rozdzielić pracę na dwie osoby (dwa zespoły) nie wymuszając konfliktów między tymi osobami to krok wstecz? Cytat Twig i tak kompiluje się do postaci PHP, ale jeżeli projekt jest duży znacznie uprości to robotę. W przypadku PHP nie ma mowy o "kompilacji". Cytat IMHO - php. Nie tylko czysty jezyk jest szybki tak jak to możliwe, to jeszcze zawsze nadchodzi moment w którym powiesz: "Chciałbym to zrobić, ale nie mogę, bo twórca tego nie przewidział". Dzisiaj nie jest to najmniejszym problemem, dopisuje się własny Adapter i czy provider i można sobie spokojnie to dopisać. Cytat Poza tym skoro znasz już sam język, to po co uczyć sie jeszcze czegoś, co w sumie jest tylko nakładką na to? Tak, najlepiej tworzyć koło od nowa. Z mniejszym doświadczeniem, mniejszą wiedzą i nie przewidując wszystkich problemów, z jakimi się borykali autorzy Twiga. Cytat Inna sprawa to fakt, że nigdy do końca nie znasz implementacji określonej funkcji czy modyfikatora, jak choćby escape bez sięgnięcia w źródło samego systemu i tak... To htmlspecialchars czy htmlentities czy co? Na dodatek jeszcze nie wiesz z jakimi parametrami i czy Ci się ze stroną, serwerem czy bazą nie pogryzą tak, że więcej w tym będzie haków na hakach niż wygodnego użytkowania. Niestety większość systemów szablonów to zwyczajne kobyły i przerost formy nad treścią. Ciekaw jestem czy dziś również byś to napisał. Cytat To nie jest tak, że widok nie ma swojej logiki. Ma jak najbardziej - wyobraź sobie pojedyńczy ekran (akcję) np. liste ofert sprzedaży książek. Widok nie ma prawa mieć logiki dziedzinowej. Nie cytuję już dalej. Dziś każdy wie, że mieszanie kodu PHP z HTML jest ewidentnie złą praktyką. Ludzie czytając ten wątek mogą stwierdzić, że jest zgoła odwrotnie. Autorzy wpisów w tym wątku powinni przyznać, że musieli się lata temu mylić w odniesieniu do systemów szablonów. Serce mi się kraja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 12:55 |