![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zawsze byłem tak bardziej negatywnie nastawiony do wszelkiego rodzaju frameworków oraz bibliotek. Po prostu uważałem, że wolę wszystko samemu napisać i wiedzieć co dokładnie zrobiłem oraz nie musieć się uczyć tysiąca zagadnień jakiegoś frameworka. Jednak czy słusznie? Tak się zacząłem zastanawiać... Czy w firmach frameworki to obowiązek? Jakie zalety mają frameworki oraz jakie wady? Czy warto je używać? Oraz jakie funkcjonalności dają frameworki? Coś specjalnego? Bardzo dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma sensu wymyślać koła od nowa, dlatego framework jest niezbędny. Nie musisz brać ogromnego frameworka do strony wizytówkowej, ale możesz wziąć jakiś niewielki który wspomoże Twoją pracę.
Kolejna rzecz, poświęcisz na naukę jakiegoś frameworka X czasu, to przy późniejszym używaniu frameworka/ów czas poświęcony na utworzenie aplikacji spadnie o X*Y czasu. Co do funkcji frameworka, to cóż, dają multum opcji, przykładowo przy użyciu symfony masz multum różnych innych gotowych rozwiązań - https://symfony.com/blog/the-30-most-useful...hem-even-better a sam framework załatwia za Ciebie sprawę routingu, szablonów, formularzy, kontrolerów, ORMów i wiele innych rzeczy, a Ty zamiast się skupiać na tym żeby aplikacja była wydajna i bezpieczna (wiadomo, mysql injection czy inne XSSy) po prostu piszesz tę aplikację taka jaka ma być. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 06:26 |