![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, potrzebuje pomocy z logicznym rozplanowaniem kawałka bazy dla klubu fitness. Wg mnie zasada powinna być taka, że user kupuje karnet (fake zakup), do tabeli łączonej zapisuje się iduser oraz idkarnet i generuje klucz dostepu (chociaż nie wiem czy on jest w ogóle porzebny), po rezerwacji na dane zajęcia zmienia się ilość maksymalnych wejść użytkownikowi. Np kupił karnet na 12 wejść to po rezerwacji na jedne ma już tylko 11 itd.
Problem w tym, że nie bardzo wiem gdzie umieścić te ilość wejść i je modyfikowac przy każdej akcji. Kolumna pozostałe wejścia chyba nie jest dobrym pomysłem? podsunie ktoś jakiś pomysł ? Chyba, że całkowicie źle się do tego zabrałem, to prosiłbym o oświecenie, chociaż termin mnie goni ![]() baza https://gyazo.com/bd7582bc24c7bc1b24ee4f4ce05344a1 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli wszystkie karnety mają taki sam czas życia, nie potrzebujesz historii i kodów autoryzujących, to wcale nie jest potrzebna tabela z karnetami.
Można to umieścić w tabeli użytkowników i zmniejszać wartość przy każdym użyciu. Jeśli będziesz wykorzystywał kody autoryzujące, a wszystkie karnety mają taki sam czas życia, to wtedy ilość pozostałych dni można przechowywać w kolumnie, która już tam jest, również zmniejszając przy każdym użyciu. Przy okazji masz historię karnetów (można zapisywać czas dodania, jak również ważność). Jeśli karnety mają różny czas życia, to potrzebna jest jeszcze jedna tabela (typ karnetu) powiązana z karnetami. W niej przechowujesz czas życia, a ilość pozostałych dni już w kolumnie w tabeli karnetów. Rozwiązanie zależy od wymagań. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:35 |