![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Całkowity offtop ale zależy mi na czasie, a wiem, że odpowiedź dostane szybkooo. Hajtam się początkiem lipca i zamawiam zawieszki na alkohol. Znalazłem wierszyk i mam zagwozdkę z języka polskiego. W necie są 3 wersje, która jest prawidłowa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) 1) Już od wieków jest wiadomo, żeby miłość Młodych trwała każdy musi wypić toast, gdy częstuje Młoda Para. 2) Już od wieków jest wiadomo że by miłość Młodych trwała każdy musi wypić toast gdy częstuje Młoda Para! 3) Już od wieków jest wiadomo, żeby miłość Młodych trwała, każdy musi wypić toast, gdy częstuje Młoda Para. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wg mnie powinno być tak:
Kod Już od wieków jest wiadomo, że, by miłość Młodych trwała, każdy musi wypić toast, gdy częstuje Młoda Para. 1. Żeby -> że by. 2. Przed że stawiamy przecinek. 3. Fragment "by miłość Młodych trwała" można potraktować jako wtrącenie, równie dobrze można wpakować to w nawiasy, a całe zdanie nie straci sensu (jedynie braknie "uzasadnienia" po co wypić toast). 4. Przed gdy stawiamy przecinek. PS: Gratulacje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie powinno być tak: Kod Już od wieków jest wiadomo, że, by miłość Młodych trwała, każdy musi wypić toast, gdy częstuje Młoda Para. 1. Żeby -> że by. Nie zgodzę się. "Żeby" to nic innego jak aby "że by" wprowadza tryb przypuszczający. Przykład na szybko aby pokazać różnicę: "Marcin kupiłby rower" = Marcin powiedział, że by kupił rower" W przypadku żeby traci się tutaj sens. "Marcin powiedział, żeby kupił [ktoś inny] rower" "Już od wieków jest wiadomo, że, by miłość Młodych trwała" można byłoby zamienić na: "Już od wieków jest wiadomo, że miłość Młodych trwałaby" co traci sens bezapelacyjnie. PS: jeśli mamy że by to stawiamy jeden przecinek. Następuje coś takiego jak cofanie przecinka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 11:14 |