Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]jeśli Doctrine to nie DBUnit?
andrzejdupa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

czytam książkę o PHPUnit.

W rozdziale "Database Testing" jest podrozdział "DBUnit" w którym jest zdanie na wstępie:
"When you use a database abstraction layer, it is better to rely on your implementation rather than on DBUnit's assert features, but DBUnit is still a good starting point and a big help."

używam Doctrine i nie chce mi się czytać tego podrozdziału jeśli używając Doctrine korzystanie z DBUnit jest bez sensu.

Czy używając Doctrine korzystanie z DBUnit jest bez sensu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
andrzejdupa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

i PHPUnit jak sama nazwa wskazuje....yyy nie tylko jednostkowe.

weź już może nie odpowiadaj na moje pytania. Zapamiętaj na przyszłość jak zobaczysz post rozpoczęty przez andrzejdupa to nie klikaj. I nie używaj emotikon. Działasz mi na nerwy nie od dziś.

trzeba było od razu odpowiedzieć konkretnie że jeśli Doctrine to nie DBUnit, a nie po tygodniu dopiero jak ja to napisałem to z uśmieszkiem jakiś komentarzyk.

---
edit1:
w książce "phpunit essentials" jak sama nazwa wskazuje autor pisze o testach nie tylko jednostkowych, w rozdziale o DBUnit pisze że to rozszerzenie jest do testów integracyjnych jak sama nazwa wskazuje.

"DBUnit is a PHPUnit extension that makes our integration testing easier. DBUnit allows you to clear the database and import a prepared dataset to set the database to a known state. This is important for database testing."

---
edit2:
i znowu mi moderację postów dali, co chwilę muszę zakładać nowe konto. nie umiem opanować nerwów. W przedszkolu dzieciom nie można z uśmieszkiem ironicznie mówić "no Jacuś, ale nie obcinamy karteczek w kółeczka tylko w kwadraciki, hehe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) " bo Jacuś rzuci panią nożyczkami.

Ten post edytował andrzejdupa 10.06.2016, 12:50:45
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 30.12.2025 - 08:03