Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Jak zrozumieć idee OOP?
Daav

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć wszystkim!

Nie wiem czy tylko ja mam taki problem, ale z tego co wypluła mi wyszukiwarka to wygląda na to, że nie jestem sam (znalezione temat nie dały mi odpowiedzi) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam problem z nauką obiektowego php.
Hobbistycznie php nauczyłem się parę lat temu i raczej przyszło mi to bez większych problemów. Większych - mam na myśli takich jak OOP. Z teorią nie jest tak źle, wiem co to klasa, pola, metody i inne ciekawe rzeczy, bo przejrzałem masę kursów, żeby spróbować pojąć OOP. Ale w praktyce ..? Nie wiem jak tego użyć (poprawnie)? Strukturalnie napiszę wszystko na co mam pomysł i ochotę - OOP -> nie napiszę prostego systemu logowanie i autoryzacji, bo nie chce tworzyć klas etc. na siłę i spędzić później godziny na zamartwianiu się czy to poprawnie napisane.

To nie jest tak, że przeczytałem jeden kurs i się poddałem. Dalej buszowałem w internecie. Trafiałem na fora, gdzie ludzie polecali uczyć się na jakichś małych (czasami dużych) frameworkach. Więc idąc za ciosem, spróbowałem.. ale jak używać czegoś o czym nie mam pojęcia jak działa? OK, jest dokumentacja i wszystko na tacy, ale nie na tym mi zależy. Chyba można napisać jakąś prostą strone bez frameworka?

Na innych stronach znalazłem kolejne porady: Tutaj masz gościa, który pokazuje jak napisać prosty framework : link - po tym wszystko zrozumiesz!
Pomyślałem, że może to być moja szansa. Film na youtube, od paru lat jestem w UK więc nie przeszkadzało mi, że po angielsku. Ale jedyne co z tego się nauczyłem to podstawy o wzorcu MVC - zawsze coś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Próbowałem teorią, uczyć się przez przykłady, oglądąć gości na youtube, a nawet samemu coś pisać - ale nic mi z tego nie przyszło. Może jestem za głupi, a może źle to próbuję zrozumieć?
Miał ktoś taki problem? Jak przejść z pisania kodu strukturalnego na OOP? Jest na to jakiś sposób?

PS: Słyszałem, że OOP w C++ jest podobne, akurat mam książkę Grębosza, mógłbym zerknąć na programowanie obiektowe, ale nie chce sobie jeszcze bardziej namieszać i skreślać oop w php, bo to moje hobby.

Z góry dzięki, za porady.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Tomplus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@deha21
Nie ucz się OOP na siłę. Stwórz sobie cel i zastosuj w praktyce, np. zamieniając jakąś funkcję na obiekt. Zacznij od małych funkcji np. stworzyć obiekt który oblicza pole powierzchni, albo cokolwiek co masz.

Ja kiedyś uważałem tak samo jak Ty, po co mi obiektowość kodu, skoro strukturalny kod spokojnie wystarcza, teraz okazuje się że męczę się z projektami które napisałem strukturalnie, albo ktoś inny napisał i mi zostawił w spadku jako administrator.

Dodatkowo jest taka piękna rzecz jak autoloader, gdzie można załadować klasę taką którą potrzebujesz w konkretnym miejscu kodu projektu.

I warto analizować klasy najlepiej takie które zachowują czystość kodu np. użyteczna klasa PHPAuth [https://github.com/PHPAuth/PHPAuth]
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 17:33