![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w php zrobiona tabelkę, w której wiersze zawierają dane z tabel MySQL. Niektóre komórki to nie tylko proste pobranie danych z tabeli MySQL, ale efekt wykonywania działań na danych tabeli (dodawanie, dzielenie, mnożenie). Każdy wiersz to inna tabela. Wierszy (a więc i tabel MySQL) jest około 100.
Zachodzi potrzeba zsumowania wartości liczbowych z kilkunastu kolumn. Jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Napisze Ci to na przykładzie adresów ludzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Masz takie dane: Imie Nazwisko Miasto Kod Ulica nr domu Wojewodztwo Kraj To ile tabel stworzysz? Odzielna dla kazdego wojewdztwa? kraju? miasta? ulicy? no nietworzysz 1 tabele dodając jakies unikalne ID dla kazdego uzytkownika ID | Imie | Nazwisko | Miasto | Kod | Ulica | nr domu | Wojewodztwo | Kraj Tak naprawdę to mozna to rozbic jeszcze na 2 tabele, bo powiedzmy Miasto Wojewdztwo i Kraj jest takie same i bedzie sie dublować TABELA 1 ID | Imie | Nazwisko | Kod | Ulica | nr domu | ID_Miasta TABELA 2 ID_Miasta | Miasto | Wojewodztwo | Kraj Tak naprawdę jak to podzielisz zalezy od tego co bedziesz chciał z tej bazy wyciagnąć itd. Masz link przykładowej bazy danych jakiegos projektu http://ai.ia.agh.edu.pl/wiki/_media/pl:dyd...aza2_do_wst.jpg |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisze Ci to na przykładzie adresów ludzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki. Coś tam zaczyna do mnie docierać. Na razie zrozumiałem tyle: Dane z kolumn, które się powtarzają (dublują), mają wylądować w drugiej (albo nawet w trzeciej - zależy co się będzie dublować) tabeli. A do pierwszej tabeli trafiają w to miejsce ID z drugiej tabeli. W moim przypadku to może być: 1. tabela `Ulica` 2. tabela `Budynek` 3. tabela `Lokal` Ale tutaj powtarzają się numery klatek, numery lokali... nie wiem czy warto tworzyć oddzielne tabele na te numery (a Ty co o tym myślisz?). Za to na pewno 4. tabela `Kategoria` i być może 5. tabela `Struktura` Oczywiście tabela `Lokal` będzie zawierać ID tabel `Ulica`, `Budynek`, `Kategoria`i `Struktura` Przyznam Lordzie, że jesteś dobrym nauczycielem. Przeczytałem wcześniej sporo na temat baz, próbowałem analizować różne przykłady i jakoś nie bardzo. A Ty jednym krótkim postem sprawiłeś, ze zaczynam kumać temat. Mam nadzieję. Jeśli się mylę, to mnie popraw. Zdrówka. (IMG:style_emoticons/default/offtopic.gif) Jak będziesz przechodził koło spożywczaka, to kup sobie piwo. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 15:13 |