![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcę do nauki zacząć używać jakiś Git workflow robiąc na localhoście.
W różnych workflows występują takie mniej więcej kroki: - na githubie mam główne repozytorium remote origin/master - lokalnie mam odwzorowany branch master - z lokalnego branch master tworzę branch develop - z develop tworzę branche feature - skończone branche feature merguję w develop i taguję. usuwam branch feature - develop merguję z lokalnym master - lokalny master push do repozytorium origin/master na githubie no dobrze, a co znajduje się w folderze projektu na localhoście? czy mam mieć dwa osobne foldery projektu, jeden niby lokalny na którym pracuję a drugi osobno produkcyjny niby remote? czy mam w folderze na localhoście zrzucać PULL z origin/master? a może mam mieć jeden folder projektu na localhoście który jednocześnie robi za lokalne repozytorium i remote (wybaczcie za głupie sformułowania/spolszczenia) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Remote nie jest Ci do niczego potrzebne i nie odnosi się do Git Flow.
Nie wiem na czym się wzorujesz przy flow ale to jest chyba najbardziej popularna metoda: http://nvie.com/posts/a-successful-git-branching-model/ 2 foldery są kompletnie zbędne, bo co... będziesz się cały czas gapił na master? Robisz feature, wrzucasz na dev, testujesz, fixujesz, robisz release, fixujesz drobne poprawki do tego co już masz (nic nowego) i wtedy robisz merge z master i tam dodajesz tag.sprawdzasz sobie czy wygląda OK i dalej działasz na develop/hotfix/feature. A jeszcze ad. releas i tag. Sądząc po wypowiedzi to nawet flow Ci jest nie potrzebny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Musisz sobie uświadomić że git flow to nie jest jakieś tam sobie klepanie branchy, tagów. To cały rytuał. Robienie Releas to tak na prawdę ceremonia wydania kolejnej wersji oprogramowania a Tag to już taka wisienka na torcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 00:53 |