Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Apache Cordova czy natywne aplikacje mobilne?, Co tworzyć?
WebCM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zaczynam przygodę z tworzeniem aplikacji mobilnych. Czy warto uczyć się bibliotek typu Apache Cordova czy obrać jedną platformę (np. Android lub WP) i pisać w natywnych technologiach dla tej platformy? Widzę, że z Cordovą jest więcej zachodu. Potrzeba SDK do wszystkich platform, na jakie chcemy wypuścić aplikacje. Poza użeraniem się z npm muszę przejść na nowszy system z Win 7. Czy warto? API JavaScript jest mocno ograniczone w stosunku do natywnego API Androida i WP.

A może HTML 5? Kiedyś wiązałem z tą technologią duże nadzieje. Szybka analiza:

- akcelerometr - DeviceOrientationEvent, DeviceMotionEvent (FF 6+)
- akumulator - BatteryStatusAPI (Opera 26+, FF 43+)
- aparat - getUserMedia(), CameraAPI (Firefox OS)
- sieć - nie da się otwierać gniazd, więc zostaje AJAX i File API
- kontakty - jest Contacts API, ale przeglądarki go nie obsługują
- pliki - File API, AJAX, z dostępem do plików w urządzeniu może być problem
- geolokalizacja - obiekt navigator.geolocation
- globalizacja - natywnych funkcji raczej nie ma
- media - <audio>, <video>, Web Audio API, MIDI API
- powiadomienia - Notification
- magazyn - localStorage, sessionStorage, lokalne bazy danych
- wibracje - navigator.vibrate()

Można? Tak, ale producentom na tym nie zależy.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
WebCM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chcę od czegoś zacząć. HTML 5 to wiadomo - pójdzie wszędzie na aktualnych systemach. Rozwiązania pośrednie to PhoneGap, Ionic, Cordova, React, Xamarin. To strony WWW opakowane w kontener. Umożliwiają dostęp do podzespołów telefonu. Na końcu aplikacje natywne - Android, iOS, WP.

Zainstalowałem Visual Studio 2015 bez dodatków. Władował mniej śmieci niż poprzednio. Zacząłem czytać o tworzeniu aplikacji uniwersalnych dla Windows 10. Wcale nie jest tak różowo. Wydzielono grupy urządzeń (telefony, konsole, komputery) i każda ma swoje API. Oczywiście istnieje część wspólna API, ale w przypadku użycia API konkretnej grupy trzeba sprawdzać, czy API jest dostępne. Zawsze uczono, aby sprawdzać funkcjonalność, a nie sprzęt / wersję / przeglądarkę / system. Tutaj jest inaczej.

Pisząc pod Windows 10 przypomnę sobie C# i nauczę się czegoś nowego (XAML). Pisząc w HTML5 będę dalej rozwijał się w tej dziedzinie. Opiszę, co chcę wykonać na początek. Coś w stylu listy TODO. Użytkownik ma 2 opcje. Pierwsza to "Dodaj do zapamiętania". Wyszukuje już kiedyś dodany element lub wpisuje nowy. Druga to "Podsumuj". Na ekranie widać elementy od poprzedniego podsumowania. Następnie kreator prowadzi przez kilka kroków, gdzie będą pytania TAK/NIE, pola wyboru, statystyki... Najlepiej, aby dane były przechowywane w bazie danych, bo łatwiej je przetwarzać. API Windows 10 ma obsługę SQLite, ale czy da się synchronizować bazę między urządzeniami? O to samo mogę zapytać w przypadku nakładek na HTML 5.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:56