![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcę do nauki zacząć używać jakiś Git workflow robiąc na localhoście.
W różnych workflows występują takie mniej więcej kroki: - na githubie mam główne repozytorium remote origin/master - lokalnie mam odwzorowany branch master - z lokalnego branch master tworzę branch develop - z develop tworzę branche feature - skończone branche feature merguję w develop i taguję. usuwam branch feature - develop merguję z lokalnym master - lokalny master push do repozytorium origin/master na githubie no dobrze, a co znajduje się w folderze projektu na localhoście? czy mam mieć dwa osobne foldery projektu, jeden niby lokalny na którym pracuję a drugi osobno produkcyjny niby remote? czy mam w folderze na localhoście zrzucać PULL z origin/master? a może mam mieć jeden folder projektu na localhoście który jednocześnie robi za lokalne repozytorium i remote (wybaczcie za głupie sformułowania/spolszczenia) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor
się nieprecyzyjnie wyraziłem. Nie ma żadnego serwera osobnego. Fizycznie jest mój komputer i na nim wamp. Tylko chcąc używać Git workflow chciałbym to robić zgodnie ze sztuką, ale też by nie było zbyt upierdliwie. (No i jestem sam.) (Releasy i tagi do niczego mi potrzebne, ale tak dla treningu mógłbym je porobić. ) Czyli tak, - mam w wamp/www/ lokalne repozytorium z branchem master odzwierciedlającym origin/master na githubie - z master branch off develop - z develop branch off feature branch - feature merge w develop - release branch off develop, tag - release merge z master - master push do origin/master - mając jeden folder z projektem, który jest i produkcyjny i dev za każdym razem gdy chcę zobaczyć witrynę w wersji produkcyjnej to robię checkout master (trochę głupio) ale dwa foldery projektu obok siebie jeden udający, że jest na osobnym serwerze a drugi na którym pracuję też trochę głupio. czyli origin/master na githubie z powyższego workflow służy mi jako ładny przegląd historii commitów, backup i planowanie kolejnych feature/issue a w rzeczywistości gdybym moją stronę trzymał na serwerze firmy hostingowej to prawidłowym workflow byłoby wprowadzać zmiany lokalnie, pushować na origin/master i z niego dopiero jakoś na hosting. Tak? Ten post edytował koszykarze 11.05.2016, 22:30:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:24 |