![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wiedzieć na jaką płacę mogę liczyć jako programista php. Docelowym miastem jest lublin. Czy po roku doświadczenia możliwa jest pensja 3500 netto?W lublinie oczywiście.Czy lublin bardzo odbiega od innych miast pod względem zarobków?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszedłem sobie tak z ciekawości na pracuj.pl, szukane słowa kluczowe: Programista PHP, miasta Lublin vs. Warszawa.
Lublin: 6 ofert pracy, w żadnej nie podano widełek płacowych, tylko jedna zadeklarowana na pełen etat Warszawa: 61 ofert pracy, tylko 5 ofert pracy z wynagrodzeniem min. 4K brutto (zakładam umowę o pracę), co by było jakieś min. 2,8K na łapkę, podejrzewam że to absolutne minimum żeby tam w ogóle się utrzymać. Oczywiście ponad 50 ofert pracy bez widełek płacowych. Fajnie że jest aż 6 ofert gdzie można dostać te min. 2,8K na łapkę, to znaczy że zasada Pareto obowiązuje dosłownie wszędzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli już ktoś tu zamierza tak promować Warszawę czy inne "centra" IT to prosiłbym o napisanie: 1. Jak z pakietami relokacyjnymi? Relokacja z Lublina do Warszawy to koszty, kilka wyjazdów, musi być zaklepane mieszkanie itd. skoro to koszty to i trzeba by więcej zaśpiewać. Programista mieszkający na stałe w Warszawie może być konkurencyjny (jeśli rodzina partycypuje w kosztach) i zaśpiewać mniej, relokacja jako singiel (tak, to jest ważna sprawa, żadnej partycypacji, sami się musicie utrzymać), musi coś zostawać przed kolejną wypłatą, byście mogli coś zaoszczędzić, w przeciwnym wypadku leżycie (i nic tutaj debet na rachunku nie pomoże jeśli nie da się nic odłożyć). Czy pracodawcy wspaniałomyślnie oferują te pakiety relokacyjne a jeżeli tak to na jakich warunkach? Zaliczka? Ewentualny zwrot kosztów (jednorazowo, procentowo co miesiąc) ale najpierw trzeba mieć jakieś oszczędności albo pożyczyć więc jak to wygląda? 2. Skąd wiadomo że celowo tak nie piszecie, żeby ludzie walili do Warszawy albo innych większych miast, przez co wynagrodzenia spadną? Absolutnie nie wierzę żeby w Warszawie firmy nie mogły znaleźć kandydatów jako programistów PHP. Tzn. nie wierzę żeby nie było na rynku takich którzy mają kompetencje ale i trzeba im więcej zapłacić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 3. Co ze stabilnością zatrudnienia? Praca jest, za chwilę się okaże że jej nie ma (w sensie nie potrzebują kogoś o określonych kompetencjach) a co dalej? Co nie zmienia faktu że chyba dobrze tu ktoś prawi, bo aż kilka ofert z Lublina nie wygląda zbyt zachęcająco. I nie chodzi tu nawet o zarobki. Ten post edytował daro0 10.05.2016, 18:44:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3. Co ze stabilnością zatrudnienia? Praca jest, za chwilę się okaże że jej nie ma (w sensie nie potrzebują kogoś o określonych kompetencjach) a co dalej? Kolego, nie rozumiesz jednej bardzo ważnej rzeczy - na rynku jest brak programistów, widać to szczególnie w większych miastach. Firmy biją się o pracowników, ciągle zatrudniają firmy rekrutacyjne (Headhunterów). Zamianę pracy robisz jak pstryknięcie palcami - powtarzam, nowej pracy najdłużej szukałem 2 tygodnie. Przeglądasz ogłoszenia/dajesz znać headhunterom, wysyłasz aplikacje do 10 firm, z czego odpowie Ci z 6-7, w ciągu tygodnia umawiasz się na rozmowy i dostaniesz kilka propozycji. Choć zdaję sobie sprawę, że na razie nie pracowałeś w branży i patrząc na to, jak koledzy z innego fachu męczą się, aby znaleźć jakąkolwiek pracę, to obawiasz się, że możesz się gdzieś przyjąć, a później Cię wyrzucą i nie znajdziesz nowej. Ale NIE takie są realia. Realia SĄ takie, że na rynku jest brak programistów. Pracę znajdujesz migiem. I nie myśl o kosztach, na początek możesz nawet spróbować życia na studenta, tj. wynająć sobie z kimś pokój (ze studentami?). Ja na Twoim miejscu wynająłbym sobie pokój (albo znalazł znajomych/rodzinę) i zagnieździł się na miesiąc, z czego wysłałbym oferty na wszystkie ogłoszenia jakie tylko są. : D Gwarantuję, że po miesiącu miałbyś co najmniej z 20 propozycji pracy - i nawet gdyby Cię z jednej firmy wywalili, to mógłbyś od razu przejść do drugiej. Przestań martwić się problemami, które nie istnieją. I na początku Twojej kariery mogą Cię wykopać z jakiejś firmy, to normalka. Gdy jesteś młody, to gówno wiesz i się dopiero uczysz, ja też w czasach młodości grzeszyłem, robiłem głupie rzeczy, ale tak to wygląda, gdy się uczysz (nie wiesz, uczysz się). Mogę Ci tylko polecić, abyś nie udawał że wiesz więcej, niż wiesz w rzeczywistości. Jeśli jakaś firma będzie szukać młokosa i im powiesz, że jesteś młokosem, wtedy Cię zatrudnią, będą uczyć i wyprowadzą na ludzi. Jeśli będziesz jednak udawał, ze wiesz coś więcej (zabarwisz CV, wymyślisz piękne opowieści, przejdziesz rekrutację) i przypadkiem załapiesz się na jakiegoś MID-a, wtedy wylecisz z hukiem. Życzę powodzenia w podboju świata. ; ) @Dejmien_85 Aha.. ja jestem programistą, ale od PHP trzymam się z daleka (zdaje się, że w PHP faktycznie biednie się zarabia.. nawet w Warszawie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Pokaż mi zdanie w którym takie coś napisałem. ; ) Aha.. ja jestem programistą, ale od PHP trzymam się z daleka (zdaje się, że w PHP faktycznie biednie się zarabia.. nawet w Warszawie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Wydaje się Tobie. Prawdą jest, że jest dużo maluśkich firm, założonych przez PeHaPowców, którzy szukają osłów ofiarnych pracujących za grosze, jednak na rynku zawsze pojawiają się firmy z dobrymi klientami, które płacą dobrą kasę. Polecam tylko unikać Biedronki IT - niektóre korporacja płacą po prostu psie pieniądze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 04:58 |