Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> dodanie warunku w WHERE
mihmih

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

mam listę zamówień ograniczoną poprzez poniższy warunek:

1. WHERE `ID_dzialu_realizujacego` = (SELECT ID_dzial FROM uzytkownicy_loginy WHERE loginy = SUBSTRING_INDEX ( USER(), '@', 1))

czyli do każdego użytkownika przypisany jest dział, a w zasadzie ID tego działu i wyświetlają mu się tylko jego zamówienia. Chciałbym teraz dodać paru użytkowników bez przypisanych działów i zrobić tak, aby im się wyświetlały wszystkie zamówienia. Tylko za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. chyba musiałbym tabelę z powyższego podzapytania przenieś do klauzuli FROM głównego zapytania, ale nie jestem pewien. Może jest prostszy sposób na to?

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mihmih

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

nie mogę sobie z tym poradzić, może jak ktoś rzuci okiem na całe zapytanie to znajdzie błąd...gdy użytkownik ma wybrany dział to pokazuje ostatnie 15 zamówień, a gdy nie ma to nie pokazuje żadnego. A chciałbym żeby wtedy pokazywało również ostatnie 15 zamówień niezależnie od działu.

1. SELECT `zamowienia`.`ID_zamowienia`, `zamowienia`.`numer_zamowienia`, `zamowienia`.`ID_zamawiajacego`, `zamawiajacy`.`nazwa_firmy`, `zamowienia`.`kto_zrobil`, NOW(), DATE_FORMAT(`zamowienia`.`data_dodania`,'%d.%m.%Y, %H:%i') AS `data_dodania`, `zamowienia`.`ID_dzialu_realizujacego`,
  2.  
  3. SUM( ( `widok_aktualne_ceny2`.`aktualna_cena` - ( `widok_aktualne_ceny2`.`aktualna_cena` * `pozycje_zamowieniowe`.`rabat` / 100 ) ) * `pozycje_zamowieniowe`.`ilosc` ) AS `wartoscporabacie`, `waluty`.`skrot`
  4.  
  5. FROM (`baza`.`zamowienia` AS `zamowienia` LEFT OUTER JOIN baza.uzytkownicy_loginy AS uzytkownicy_loginy ON `zamowienia`.`ID_dzialu_realizujacego` = `uzytkownicy_loginy`.`ID_dzial` ) LEFT OUTER JOIN `baza`.`pozycje_zamowieniowe` AS `pozycje_zamowieniowe` ON `pozycje_zamowieniowe`.`ID_zamowienia` = `zamowienia`.`ID_zamowienia` LEFT OUTER JOIN `widok_aktualne_ceny2` ON `pozycje_zamowieniowe`.`ID_pozycji_zamowieniowej` = `widok_aktualne_ceny2`.`ID_poz` LEFT OUTER JOIN `baza`.`wyroby4` AS `wyroby4` ON `pozycje_zamowieniowe`.`ID_wyrobu` = `wyroby4`.`ID_wyrobu` LEFT OUTER JOIN `baza`.`waluty` AS `waluty` ON `wyroby4`.`ID_waluty` = `waluty`.`ID_waluty` , `baza`.`zamawiajacy` AS `zamawiajacy`
  6.  
  7. WHERE `zamowienia`.`ID_zamawiajacego` = `zamawiajacy`.`ID_zamawiajacego` AND ( `ID_dzialu_realizujacego` = ID_dzial OR ID_dzial IS NULL) AND (loginy = SUBSTRING_INDEX ( USER(), '@', 1) OR ID_dzial IS NULL) GROUP BY `zamowienia`.`ID_zamowienia` ORDER BY `zamowienia`.`data_dodania` DESC LIMIT 15
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 06:24