Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Tworzenie konta
Biqs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Stanąłem przed takim problemem i zbytnio nie wiem jak go rozgryźć;
Chcę zrobić, by osoba dokonała wpisu, które zostanie utworzone w bazie mysql, ale do wpisu tego, będzie przydzielany numer. Numer ten tworzony będzie raz na minutę. Muszę więc zapobiec by więcej niż jeden wpis był zapisany do bazy w ciągu minuty, potrzebny jest więc jakiś mechanizm, który np. ustali kolejność wpisów (bo może być ich kilka w ciągu danej minuty), tym samym kolejne wpisy musiały by się dokonywać w dalszych minutach, lub sprawdzanie kolejnych powinno być z początkiem następnej minuty. Chcę też uniknąć sytuacji, gdy dany wpis osoby będzie czekał w "kolejce", a osoba zrezygnuje - użyje tu przycisk, który pojawi się dopiero jak będzie "wolne" miejsce na wpis. Myślałem o milisekundach, bo więcej niż 1 wpis też może wystąpić w danej sekundzie, ale może jest jakiś łatwiejszy sposób?
Nie mam nawet wizji możliwego kodu, ale wyglądało by to tak;

1. Połączony z bazą
2. ... - tutaj kod sprawdzający/zapisujący
3. Dalsza część programu - jeśli zapis jest możliwy
4. Koniec połączenia

Potrzebne rozwiązanie, tylko do pkt. 2. Każdy pomysł, będzie lepszy od tego, którego nie mam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Biqs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak więc będę musiał zrobić. Użyję nowej tabeli do tego, bo mi się napaćka w starej. Zostaje jeszcze to jakoś zgrać z wyliczaniem czasu. Będzie lepiej jak ID będzie rosło i będzie się wybierać pierwszy wpis w minucie, czy jakoś zatrzymać, gdy będą chciały zapisać się następne?

Mam jeszcze pytanie z innej beczki, dotyczące relacji między 2 tabelami. Wiem że to nie ten dział, ale nie chcę zaśmiecać nowymi wpisami.
Chodzi o to, że do wygenerowanych numerów, podpiąłem osoby i między nimi są relacje, coś jak kierownik, księgowy, pracownik, itp.
Do każdej z tych osób przypisana jest ilość wpisów jakie dokonała. Nie mogę sobie poradzić ze zliczaniem, tak by wiadomo było ile wpisów dokonali wszyscy podwładni takiego kierownika. Każda z tych osób ma numer o którym wcześniej wspominałem, jego tu jakoś trzeba wplątać. Tego typu rozpiska, która by liczyła do 2 poziomów.
Muszę uzyskać 2 wartości. Kierownik ma Księgowego ($wartosc1=1), a ludzie Księgowego razem uzyskali ($wartosc2=5) i wyświetlają się tylko linie;
1. Księgowy (1) (5)
2. Mechanik (4) (5)
3. Sekretarka (6) (0)

Kierownik
|-> Księgowy (1)
| |-> Magazynier (2)
| |-> Sprzątaczka (3)
|-> Mechanik (4)
| |-> Kierowca (5)
|-> Sekretarka (6)

W jednej tabeli mam numer osoby i jej podwładnego (np. Kierownik-Księgowy, Księgowy-Magazynier), a w drugiej spis wszystkich osób z imionami, nazwiskami i wartościami które uzyskali.

Ten post edytował Biqs 4.05.2016, 17:58:25
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 05:31