![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie zapytanie do sql
Moje wątpliwości budzi kod
Czy mysql obsługuje w jednym zapytaniu dwa warunki do tego samego pola? W tym zapytaniu nie sprawdza mi warunku cms_page_sections_assign.sid !=7. Macie jakiś pomysł jak to zrobić, aby ten warunek również był brany pod uwage przy wyborze odpowiednich rekordów? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spokojnie chłopaki, (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ))))
Ja zajarzyłem o co chodzi, ale niestety nie potrafię mu pomóc. Spróbuję wyjaśnić, może ktoś będzie wiedział. Otóż są pola: PID SID 24 6 24 7 22 6 30 7 31 6 No i ten nieszczęsny PID = 24 występuje dwa razy; raz jego SID jest równy 6, a poniżej, w drugim wpisie jest równy 7. I teraz chodzi o to, by wyłapać wszystkie numery PID, dla których numer SID jest równy 6, ale jako że może on przyjąć jeszcze inne wartości, to żadna z tych innych wartości ni może być równa 7. W tym przypadku, dla PID równego 24 SID wynoszą 6 i 7, więc drugi warunek jest niespełniony. Tylko jak to opisać w SQLu, niestety nie wiem. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:25 |