![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czego może spodziewać się początkujący programista (Symfony2) w pierwszej pracy w zespole?
Załóżmy zaczynam pracę wg ogłoszenia, gdzie w wymaganiach mówi się o 2 letnim doświadczeniu z: -Symfony2 -Git -Doctrine -(twig, html, css, mysql) Czego mam się spodziewać w kwestii organizacji pracy, podziału obowiązków. Jakie przykładowe zadania daje się takim nowicjuszom w pierwszych tygodniach, miesiącach? Oddzielny mały projekt do samodzielnej pracy, czy małe zadania w dużych projektach? Nie bardzo widzę, by starzy programiści mieli dzielić się swoimi obowiązkami z nowicjuszem, którego styl i umiejętności są zagadką. Czy to jest zwykle jedno pomieszczenie, dla całego zespołu z fruwającymi pytaniami, pomysłami czy odizolowane pomieszczenia, a może praca w domu i spotykanie się z zespołem 2 razy w tygodniu? Wiadomo, że to zależy od tego i owego, że wszędzie inaczej. Wiem, że aż prosi się, by ponabijać z autora tematu, ale mimo wszystko proszę o w miarę poważne i łagodne potraktowanie. Może jakieś blogi o tym, artykuły, książki? Workflow, to jest to słowo do google? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuję, solidne wyjaśnienia.
Bardzo to ciekawe i trochę przerażające. Średnio wierzę w siebie i zastanawiam się czy w takich zespołach jest miejsce dla kogoś kto nie wygrywał olimpiad matematycznych, kogo zadowoli te 3500 w zamian za cierpliwość przez kilka miesięcy i gwarancję nie wyrzucenia z pracy. -----------------------------TEGO NIE CZYTAĆ--------------- (Chętnie bym widział siebie w takim zespole za 3 lata. Uczę się Symfony od 1,5 roku i ciągle mam wrażenie, że uczę się podstaw. Zrobiłem jakieś tam projekty w Symfony, ale np. temat DependencyInjection, CompilerPass zacząłem zgłębiać miesiąc temu. Wzorce projektowe od 3 miesięcy. Jakbym miał pytać o wszystko co wpisuję w google, to dostałbym w mordę pierwszego dnia i wywaliliby mnie po 3 dniach. Ciągle biję się z myślami ja1 ("przygarbiony tchórz") mówi: daj se spokój, nie wychylaj się, ucz się spokojnie w domu, za 1,2 lata jak poczujesz, że jest czas to aplikuj, aplikujesz teraz wyjdziesz na debila, wywalą cię i nawbijasz sobie kompleksów i poddasz się; i ja2 ("jestem super") mówi: każdy dzień w takim zespole to 10x szybsze doświadczenie, przecież kiedyś ci wszyscy programiści musieli zacząć, kim jesteś? jesteś zwycięzcą!) ---------------------------------------------------- Dejmien_85 Mam dodatkową prośbę byś podał mi kilka przykładowych zadań "na jeden dzień". Chciałbym wiedzieć ile mi brakuje bym mógł aplikować o pracę. Domyślam się, że zwykle 'Tomek' w każdym projekcie robi mapowanie w doctrine, 'Romek' w Twigu, 'Marek' zawsze robi autoryzację i każdy z nich szybciej robi to czym zajmuje się częściej (a może się mylę?), ale tak uśredniając bardzo będę wdzięczny o przykłady zadań na jeden dzień. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyślam się, że zwykle 'Tomek' w każdym projekcie robi mapowanie w doctrine, 'Romek' w Twigu, 'Marek' zawsze robi autoryzację i każdy z nich szybciej robi to czym zajmuje się częściej (a może się mylę?), ale tak uśredniając bardzo będę wdzięczny o przykłady zadań na jeden dzień. Kolego, za dużo rozmyślasz. ; ) Musisz po prostu iść do pracy i nie poddawać się. I nie bój się porażek, ja na początku swojej kariery zostałem zwolniony z dwóch firm za słabą efektywność. Było ciężko, byłem załamany, ale nie poddałem się. Teraz po latach gdy chce zmienić pracę, to HR proponuje mi podwyżkę i zachęca do zostania - ale to tylko efekt ciężkiej pracy, nauki i zdobywania doświadczenia (przez to trzeba po prostu przejść, nikt nie jest Seniorem od samego początku). Nie bój się zwolnienia, to może Cię czekać, to może się zdarzyć, przygotuj się na taką ewentualność. Na początku każdy jest niedoświadczony i popełnia błędy, ale później człek się uczy, rozwija i wszystko idzie dobrą drogą. Najwięcej doświadczenia zdobędziesz w pracy, samemu tak naprawdę uczy się powoli. A jeśli już chcesz się koniecznie nauczyć czegoś samemu, to postaw sobie jakieś zadanie, np. stworzenie konkretnego serwisu. Uczyć się Symfony dla samego uczenia się możesz przez rok czasu i za wiele się nie nauczysz. Dobrym sposobem na naukę jest też przyłączenie się do jakiegoś projektu open-source i wykonywanie zadań, likwidację bugów, na githubie jest też masa kodu do podejrzenia. ; ) A jeśli nie wiesz jak zacząć, wtedy napisz na priv, coś Ci wymyśle. : D Ten post edytował Dejmien_85 27.04.2016, 17:29:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:55 |