![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wiedzieć na jaką płacę mogę liczyć jako programista php. Docelowym miastem jest lublin. Czy po roku doświadczenia możliwa jest pensja 3500 netto?W lublinie oczywiście.Czy lublin bardzo odbiega od innych miast pod względem zarobków?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 3. Co do przeliczników UoP -> B2B. Nie ma czegoś takiego z dwóch powodów: Jednak pracodawcy oferują zarówno umowę na b2b jak i uop. Jakieś dwie różne stawki muszą wymyśleć, żeby przedstawić ofertę potencjalnemu pracownikowi. Stąd zwyczajnie mi się wydaje, że jakiś przelicznik musi istnieć. Pewnie każdy sobie liczy po swojemu i zależy od wielu czynników (choćby w zależności od tego, czy pracownik potrzebny jest dłuższy okres, czy tylko na jakiś czas i w sumie to nie wiadomo jaki), więc nie oczekuję, że dostanę od was jakiś jeden uniwersalny algorytm. Cytat Dlatego UoP Brutto = B2B Netto jest "lekko" niesprawiedliwe ze względu, że brana pod uwagę jest tylko i wyłącznie kwestia pieniędzy. ten "przelicznik" to chyba było pytanie jednego z użytkowników, a nie jakaś odpowiedź. Ja również stwierdziłem, że wg mnie jest on niekorzystny dla pracodawcy. W każdym razie w biznesie chodzi przecież właśnie o pieniądze. To, że pracownik idzie sobie na urlop, chorobowe, ma okres wypowiedzenia to wszystko jakoś można oszacować. I skoro jednak firmy dają możliwość wyboru UoP czy b2b, to znaczy, że jakoś przeliczają. Cytat cool.gif negocjacja. Dlaczego pracodawca ma przeliczać to jakimś stałym wzorem jeżeli może wynegocjować lepsze warunki? Przecież to nie ma w tym temacie znaczenia. Warunki można sobie negocjować przy każdym typie umowy (i sam tym umowy też można negocjować). jakby to było takie proste, że wszystko można sobie wynegocjować, to być może ludzie nie pracowali by na np. umowach zlecenie (bo po co pracować za X zł na umowę zlecenie, skoro można sobie wynegocjować umowę o pracę za kwotę 2*X netto) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to nie ma w tym temacie znaczenia. Warunki można sobie negocjować przy każdym typie umowy (i sam tym umowy też można negocjować). jakby to było takie proste, że wszystko można sobie wynegocjować, to być może ludzie nie pracowali by na np. umowach zlecenie (bo po co pracować za X zł na umowę zlecenie, skoro można sobie wynegocjować umowę o pracę za kwotę 2*X netto) Może za bardzo uprościłem. Przeciętny programista ma mniejszą wiedzę na temat prawa pracy niż pracodawca, który już nie jedną osobę zatrudniał i przeżył różne sytuacje. Dlatego sporo rzeczy przy negocjacjach można przemilczeć chociażby wspomniany przez Ciebie całkowity koszt pracodawcy. Wydaje mi się, że właśnie dlatego pracodawca będzie zaczynał z dolnego progu tj. będzie chciał zapłacić na fakturze kwotę butto z umowy o pracę, nie będzie brał po uwagę tego, że po roku programiście zus podskoczy, nie da mu urlopu itd. a jednocześnie uśmiechnie się i powie, że wychodzi na to samo. Dlatego moim zdaniem żaden pracodawca nie będzie miał "sprawiedliwego" przelicznika UoP -> B2B. To już jest w kwestii programisty aby sobie przeliczyć wszystko. Ten post edytował SHiP 13.04.2016, 20:08:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:06 |