![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wiedzieć na jaką płacę mogę liczyć jako programista php. Docelowym miastem jest lublin. Czy po roku doświadczenia możliwa jest pensja 3500 netto?W lublinie oczywiście.Czy lublin bardzo odbiega od innych miast pod względem zarobków?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś nie bardzo wiem przed czym chciałeś ostrzec (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
W każdym razie, fakt, że są tacy, którzy mają minimalną krajową na papierze, a pod stołem dostają więcej to nie jest "zła wola pracodawcy". To oczywiście jest nieuczciwe wobec państwa, ale skoro pracodawca i pracownik się na to godzi, to znaczy, że dla ich obu jest to korzystne. Załóżmy, że Twoja praca dla pracodawcy jest warta 5800zł. Pracodawcę nie interesuje, czy 1/3 swojej pensji chcesz oddać do państwa, czy może tylko 1/5. Pracodawca jest skłonny wydać na Ciebie te 5800zł i być może da Ci możliwość wyboru w jakiej formie chcesz to wynagrodzenie dostać. Załóżmy, że pracodawca proponuje Ci 5000 zł do ręki, a na UOP na minimalną krajową. Wtedy całkowite koszty pracodawcy wynoszą 5800zł (koszty z UoP na minimalną krajową to jakieś 800zł). Jeśli Tobie to nie pasuje, bo jest to nie uczciwe, to możesz zaproponować pracodawcy, że chcesz mieć umowę "uczciwą" czyli 4 800 zł brutto. To da całkowite koszty pracodawcy na poziomie 5800zł, a do ręki dostaniesz 3400zł. Obawiam się, że każdemu pracodawcy było by to na rękę, bo jego koszty pozostaną takie same, ale będzie uczciwy wobec państwa (nie będzie musiał się bać jakichś kontroli). Podsumowując, to nie pracodawca jest "zły", że daje umowę na mniejszą kwotę. To obie strony są "złe", bo obie strony podpisują umowę. Jako pracownik masz szansę powiedzieć, że chcesz mieć uczciwą umowę i płacić większe podatki oraz składki do pańśtwa (co oczywiście wiąże się z mniejszą kwotą netto). Ten post edytował peter13135 7.04.2016, 21:50:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 16:59 |