Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL]Blokowanie pustych pól i ustawienie domyślnej treści
Mlody993

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam taki kod do dodawania komentarzy:

1. <?php
  2.  
  3. $submit = $_POST['submit'];
  4. $id = $_GET['id'];
  5.  
  6. if (isset($submit))
  7. {
  8. $tytul = $_POST['tytul'];
  9. $autor = $_POST['autor'];
  10. $tresc = $_POST['tresc'];
  11. $ip = $_POST['ip'];
  12.  
  13.  
  14. $polaczenie = @mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error());
  15. $db = @mysql_select_db('baza', $polaczenie) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error());
  16. $sql = "insert into komentarze (tytul, autor, tresc, artid, ip, dodany) values ('$tytul', '$autor', '$tresc', '$id', '$ip', NOW())";
  17. $wynik = mysql_query($sql, $polaczenie) or die(mysql_error());
  18. echo "<div align=\"center\" class=\"qw\"><strong><font color=green>Komentarz został dodany poprawnie.</font></strong></div>";
  19. }
  20.  
  21. else
  22. {
  23. echo '<div class=\"qw\"><form method="post" action="">
  24. <table>
  25. <tr><td><input type="hidden" name="ip" value="'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'" /></td></tr>
  26. <tr><td><input type="hidden" name="tytul" value="0" /></td></tr>
  27.  
  28. <tr><td>Autor: </td></tr>
  29. <tr><td><input type="text" name="autor" value="'.$_SESSION['user'].'" onFocus="clearText" style="color:#39759B; font-weight: bold;" /></td></tr>
  30.  
  31. <tr><td>Treść:</td></tr>
  32. <tr><td><textarea name="tresc" rows="5" cols="40" style="color:#39759B; font-weight: bold;">'.$_POST['tresc'].'</textarea></td></tr>
  33. <tr><td><input type="submit" name="submit" value="Dodaj komentarz!" /></td></tr>
  34.  
  35. </table>
  36. </form></div>';
  37. }
  38.  
  39. ?>

Wcześniej w polu AUTOR > Value było Anonim, zastąpiłem to jednak '.$_SESSION['user'].' ponieważ dodałem logowanie. Chciałbym jednak, aby w polu nadal było wpisane domyślnie ANONIM jeśli użytkownik nie jest zalogowany.

Od dwóch godzin męczę się z dodaniem funkcji, aby wyskakiwał błąd kiedy któreś z pól będzie puste. Np. kiedy ktoś nie wpisze nic w pole AUTOR lub TRESC.

Nie mam pojęcia już gdzie dodać:
if (!empty($autor))

Proszę was o pomoc jak zmodyfikować poprawnie ten kod.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Mlody993

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wszystko teraz wygląda dobrze.

Jest tylko taki problem, że w polu AUTOR cały czas widnieje treść ANONIM. Nawet jak jestem zalogowany. Jednak do bazy dodaje już mój nick.

Nie wiem czemu, ale przestały też działać polskie znaki. Gdy wpiszę polskie znaki to komentarz nie wyświetla się, a bazie danych widnieje wpis jednak treść jest zerowa.

@edit:
Aha zapomniałem. Jak jestem wylogowany i w polu AUTOR wpiszę jakąś nazwę to w komentarzach nadal widnieje ANONIM.

Ten post edytował Mlody993 3.03.2016, 11:03:43
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 01:46