|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chcę kupić czytnik książek elektronicznych. Zamierzam czytać głównie książki techniczne, aby się czegoś nauczyć. Książki z innych dziedzin też. Na powieści o D. Maryni szkoda czasu. Czy ekran 6" wystarczy, czy szukać 8"? Na wystawie mają tylko Kindle Paperwhite 3. Książki z tekstem czyta się wygodnie, ale gorzej z netem.
Wymagania 1. E-Ink Carta od 6" do 10" dotykowy, wysoki kontrast, biały e-papier 2. Obsługa formatów EPUB, MOBI, HTML, PDF, opcjonalnie cała reszta 3. Przeglądarka internetowa, katalog książek, opcjonalnie czytnik RSS/ATOM 4. Słownik i tłumacz: zaznaczam tekst i szukam w słowniku lub tłumaczę 5. Zakładki i wyszukiwanie tekstu: oznaczam strony lub ważne fragmenty 6. Opcjonalnie: aplikacje, kalendarz, gry (sudoku, szachy), rozkład jazdy... Jest duży wybór czytników 6". Czy to wystarczy do książek technicznych? Jeśli nie, jaki czytnik 8" polecacie? Ważny jest też długi czas pracy na baterii. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Posiadam pocketbook 840. PDfy czyta się dobrze. Jakość czytnika wg mnie jest przyzwoita. Na jakość ekranu nie narzekam. Bateria trzyma dość długo. Szybkość działania mogła by być trochę lepsza (nie przeszkadza podczas czytania, ale np. ustawianie coś w menu jest czasochłonne). Zdaje się, że kindle trochę szybciej działają.
Ponieważ ekran ma 8 cali, to książki czyta się bardzo wygodnie (tzn mi się czyta wygodniej niż na 6 calowym Kindle PW 3). Chociaż aby poczytać sobie książkę w autobusie może lepiej sprawdziłby się jakiś mniejszy, 6 calowy, bo jest poręczniejszy i lżejszy. Osobiście nie uznaję takich argumentów, że nie warto kupować czytnika z ekranem Pearl, bo Carta ma lepszy kontrast, i jest bardziej czarno biała. Książka też nie ma idealnie czarnych liter i idealnie białych kartek. Wydaje mi się, że takie porównania, który czytnik jest bardziej czarno biały są fajne tylko w porównaniach, tak żeby wcisnąć droższy model, albo przekonać użytkownika starszego modelu, że jego ekran już jest zły, bo pojawił się lepszy. W czytaniu "na co dzień" zbyt mocno uwagi do tego nie przywiązuję. Podobnie rozdzielczość - producenci walczą o te dpi. Recenzenci porównują i mówią, że jak jest większa rozdzielczość, to czcionki są ładniejsze, gładsze, mniej postrzępione. No faktycznie, kiedyś miałem prostszy czytnik, z mniejszą rozdzielczością i mniejszym DPI (nieco ponad 150). Faktycznie literki miał bardziej kanciaste niż na pocketbooku z 250dpi, ale nie oznacza to, że były mniej czytelne. Wg mnie to niskie dpi nie jest powodem niskiego komfortu czytania. Ważne by litery były wyraźne, by ich czytanie nie męczyło wzroku. Uważam że DPI 150-200 jest wystarczające do czytania książek (z rysunkami technicznymi już będzie gorzej). Powyżej pewnego dpi, każde jego zwiększenie jest mało zauważalne. Będę widział dużą różnicę między 100 dpi a 200 dpi. ale pomiędzy 200dpi a 300dpi różnica jest już mniej zauważalna. Przynajmniej ja nie zwracam na to uwagi. Dla mnie liczy się przedewszystkim wielkość ekranu, abym mógł sobie ustawić duże literki i nadal mieć dużo tekstu na stronie. Ważne jest to, by czytnika działał szybko. Podświetlenie się również przydaje, ale i tak nie lubię czytać w ciemnych pomieszczeniach. W każdym razie, gdybyś chciał skakać między rozdziałami "kartkować" w poszukiwaniu interesującego Cię fragmentu to każdy czytnik będzie tutaj gorszy niż tablet. Czytnik jest dobry, gdy chcesz czytać od początku do końca, strona po stronie. Ten post edytował peter13135 21.02.2016, 15:02:58 |
|
|
|
WebCM Jaki czytnik do książek technicznych? 10.02.2016, 19:49:33
stud3nt Skoro głównym przeznaczeniem jest czytanie książek... 11.02.2016, 21:28:40
WebCM Rzeczywiście jest tylko kilka przyzwoitych czytnik... 12.02.2016, 00:01:53
solificati Jako wielki fan epapieru powiem - nie ma sensu. Te... 12.02.2016, 10:12:55
WebCM Zmieniam założenia. Współczesne czytniki słabo nad... 11.04.2016, 22:36:36 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.12.2025 - 21:40 |