![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z konfiguracją połączenia w Symfony2/Doctrine2 z bazą danych, która posiada kodowanie LATIN2. Niezależnie od tego, czy w konfiguracji połączenia podam:
charset: UTF8 czy charset: LATIN2 i tak pobiera się z krzakami, muszę jawnie zmienić kodowanie danych przez
Takie rozwiązanie mi nie odpowiada, ponieważ gdy zmieni się kodowanie bazy, to będę musiał zmieniać konfigurację + kod, a tego drugiego wolałbym nie musieć zmieniać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma tam żadnej strony, aplikacja składa się z deamonów samych.
Cytat Przekonwertuj bazę na UTF8 i po problemie. Gdybym mógł, to bym nie pisał tego tematu. Nie jestem właścicielem tej bazy i nie mogę na niej nic zrobić. Miałem nadzieję, że Doctrine jakoś ładnie to obsługuje i dla bazy w LATIN2 mogę pobierać dane w UTF8. W google nic na ten temat nie znalazłem, ale mogłem coś przeoczyć. Możliwe, że w konfiguracji (config.yml) połączenia doctrine->baza się to gdzieś ustawia, ale nie mogę nic o tym znaleźć. http://www.postgresql.org/docs/9.4/static/multibyte.html - tutaj w sekcji "Table 22-2. Client/Server Character Set Conversions" jest napisane, że baza w LATIN2 może być obsługiwana przez klienta w UTF8 - pytanie jak tego dokonać, żeby polskie znaki się nie wykrzaczały (bo tylko w tym jest problem). Ten post edytował lukaskolista 2.02.2016, 15:06:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 05:29 |