![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym się dowiedzieć:
1. Jak działa live streaming (osobny serwer pobiera obraz i wysyła do innych, które nadają do użytkowników?) 2. Jak policzyć maksymalną liczbę użytkowników oglądających live? 3. Jak taki streaming live robi się na telefonach, smartfonach, żeby tego pakietu nie pożarło w 10 sekund i to wifi żeby nie zamuliło neta innym? 4. Jak działa streaming wideo, np. oglądanie na stronie filmów, jak ekino, playtube itd. (wiem, że mają wideo z innych hostingów, ale załóżmy, że mają filmy na swoich serwerach) ? 5. Czy są jakieś metody, jakiś sposób cache, aby ograniczyć zużywanie transferu na serwerach, oraz aby użytkownik mógł oglądać wideo nawet na słabszym necie (nawet kosztem jakości, jak to na youtube jest) ? Szukałem tutaj na forum, ale wątki z 2008-2009 roku, jakiś tam z 2013 ale nic nie ma o tym, o co zapytałem. Z góry dziękuję za pomoc. help |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wracam do tematu może nie najnowszego, ale ...
uzupełniając - pkt.1 nadajesz na serwer główny np. w formacie rtmp i tam sygnał jest przesyłany już do odbiorców końcowych. Oczywiście im większa ilość odbiorców tym serwer musi być wydajniejszy. Niemniej przy większych realizachach stosuje się tak zwany serwer brzegowy oraz kilka, kilkanście, kilkaset serwerów edge- które kopiują sygnał i udostępniają poprzez siebie- taki CDN, a główny serwer bada tylko obciążenie serwerów edge i przesyła do tych które są np. najmniej obciżone pkt.3 serwer sam konwertuje obraz do mobile i w ustawieniach serwera można określić jakość stremu rtsp- czyli na urządzenia mobilne pkt.5 tak można włączyć transkoder w serwerze, a Klientom udostępnić tylko jakość prze konwertowaną na niższy bitrate, ale chyba łatwiej jest po prostu wysyłać niższą jakosć i nie obciążać serwera. Jeżeli poszukujesz gotowego rozwiązania zerknij tutaj: onestream.pl/serwer-streamingu-wynajem/ Konfiguracja serwera nie jest procesem trudnym- niemniej na polskich forach nie znajdziesz na nie odpowiedzi. Sebastian |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:24 |