![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy głupio będzie wystawić ten post ale wystawie. Powiem tak, jestem od października magistrem(Informatyka UMCS z oceną 4) i niestety muszę szukać roboty bo na garnuszku rodziców nie chcę siedzieć. Głównie chciałem się zapytać jak najlepiej składać podania o robotę czy wysyłać gdzie popadnie mimo że jakiś tam wymogów nie spełnię czy raczej jakaś inna metoda. Chciałbym pracować jako Web-developer, znam w miarę dobrze PHP(obiektowy tak jeszcze podstawy) i średnio HTML,CSS,JS, jQuery tak jak JS i trochę bootstrapa(bez dokumentacji ani rusz). Niestety z frameworkiem php na razie ani rusz co prawda miałem w planach poduczyć się Yii ale pewne próby podjęcia nauki kończyły się tym że nie mogłem nawet tego rozpocząć albo wmawiałem sobie jak głupi(teraz myśląc) że po zapoznaniu się z całością OOP(wszystkie jego triki) dopiero siadać za framework. W czasie studiów to liznąłem tam C#,pythona, lekko java(nienawiści do javy nadal istnieje) z powodu że trzeba było w tych językach na zajęciach coś zrobić. Z angielskim to powiem tak, tłumaczenie nie sprawi mi problemu gdyby nie to że większość słówek nie zawsze potrafię zapamiętać i czasem próbuję albo na chybił trafił domyśleć się co mogła powiedzieć, albo zaglądam do wujka translatora(nie całość zdania tylko słowo). Jestem osobą pozytywną nastawioną do życia i mimo sporych błędów w moim życiu nie popadam w depresję. Jestem w trakcie robienia strony ale ona jest może w 10% zrobiona bo staram się jakoś dobrze przemyśleć każdy szczegół i robić to gdy już będzie w miarę ok, a potem może do zrobienia karcianej gry się zabiorę by na multiplayer była. Niestety w tym wieku prawa jazdy nie zrobiłem do dziś z pewnych powodów chorobowych ale nie narzekam autobusy są czy pociągi albo na piechotę to można się poruszać po Polsce czy mieście.
Ogólnie szukam roboty w Polsce już trudno gdzie by była aby tylko w Polsce, wcześniej chciałem żeby w Lublinie coś dla mnie znaleźć i miałem parę propozycji od kolegów bym się tam zatrudnił ale jak jak zwykle ktoś wcześniej był (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) , a w Chełmie nie ma dla mnie roboty. Jak coś macie dla mnie do polecenia to pisać, a na krytykę też jestem przygotowany nie ważne jaka by była. p.s. Coś jeszcze napisać bo sam już nie wiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze - programista to dobrze opłacany zawód, także WYPIER..laj z domu do większego miasta, bo tam jest po prostu wielkie SSANIE na programistów i dają dużą kasę (od kilku do kilkunastu tysięcy). Firmy IT stają na głowie, aby zdobywać nowych programistów.
A teraz co powinieneś wykonać: 1. Obowiązkowo stwórz profil na GoldenLine i LinkedIn (wtedy headhunterzy zaczną się odzywać). 2. Obowiązkowo Zacznij przeglądać ogłoszenia pracy na pracuj.pl itd. (są jakieś 2 popularne portale) i wysyłać CV. I pamiętaj - jeśli chcesz szybko znaleźć prace i to dobrze płatną, wtedy wal do Warszawy, Wrocławia, Krakowa (ewentualnie Trójmiasto). To są miasta, gdzie znajdziesz pracę MIGIEM. Wiem, bo mieszkam w jednym z nich, a przeniosłem się tutaj z małego miasteczka, gdzie gdy miałeś prace jako programista za 3k netto, to byłeś wielkim szczęściarzem, który trzymał za nogi samego PANA BOGA! Także pamiętaj, 1. USTAW PRIORYTETY! Żadnej pracy na zadupiach (nawet Łódź słabo wypada pod względem dobrych ofert), czy w małych, zgniłych norach. Tylko konkretne miejsca (lista powyżej). Jeśli zaczniesz szukać roboty w miejscowościach "BLISKO RODZICÓW", to spieprzysz sobie karierę, bo ktoś Cię przyjmie, da Ci ten tysiąc, będziesz zadowolony, później Ci podniesie do dwóch, albo trzech i z wygody nie ruszysz dupy nigdzie indziej. A w większym mieście pracę możesz zmieniać co miesiąc - ja NAJDŁUŻEJ pracy szukałem 2 tygodnie. Są też wysokie zarobki. Jest też masa małych firm IT, które przygarniają świeżaków bez doświadczenia, aby ich uczyć itd. Wiadomo, tam dostaniesz na start z 2k, ale przynajmniej się czegoś nauczysz i zagnieździsz w mieście korzyści (wynajmiesz pokój lub mieszkanie). A jeśli będziesz szukał pracy "BLISKO RODZINY", to z góry jesteś skazany na porażkę. Albo będziesz zarabiał grosze jako programista, albo przyjmiesz się do jakiejś dupnej firmy, gdzie dostaniesz stanowisko "informatyka" i będziesz instalował pakiety biurowe starszym paniom (także za dupne pieniądze). Pomysł wykonywania zleceń polecam tylko do czasu aż nie znajdziesz pracy, a to z tego powodu, że na zleceniach zarobisz grosze i nie ma to absolutnie żadnego porównania do zarobków programisty na pełnym etacie. Samemu w przeszłości zarejestrowałem firmę i przez około roku czasu utrzymywałem się ze zleceń (to był mój pierwszy samodzielny rok pracy po zakończeniu edukacji), aktualnie (od kilku lat) pracuję na pełnym etacie i w ciągu 2 miesięcy zarabiam tyle, ile zarobiłem wtedy przez 12 miesięcy na zlecenaich prowadząc swoją firmę. Także niech Ci to da do myślenia. Główny problem ze zleceniami jest taki, że jest duża konkurencja i jest masa gimnazjalistów, którzy robią "na czarno" (nie odprowadzając podatków) i zaniżają stawki zleceń. A na porządne zlecenia na starcie nie masz co liczyć, bo nawet mając własną firmę wszyscy klienci chcą Cię sprawdzić i szukają portfolio, którego nie masz... ; ) Ten post edytował Dejmien_85 17.12.2015, 09:10:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 03:29 |