![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Klienci zamaiwając stronę internetową, coraz częściej za wymaganie podstawowe stawiają sobie możliwośc edycji treści strony, zdjęć, nazw buttonów itd. najlepiej aby w ogóle cała strona była edytowalna. Idąc z duchem czasu podjąłem się sprawdzenia CMS Concrete5, który polecił mi kolega. Niestety za każdym razem kiedy dodaje do niego szablon (jakiś template) mam z nim duże problemy, ponieważ ten CMS korzysta z własnych wbudowanych skryptów, które często kłócą się z tymi, które używane są w danym templacie. W wielu przypadkach usunięcie deklaracji skryptu z templatu nie przynosi rezultatu. W związku z powyższym chciałbym spytać szanowne grono, z jakich darmowych systemów CMS korzystacie? Nie interesują mnie żadne Jommle Wordpressy itd. Interesuje mnie CMS, z którym mozna zintegrować dowolny kod strony HTML, czyli taki jak Concrete5, ale też CMS który nie będzie bazował na swoich Java Skryptach. W Concrete5 fajen jest to że jest on cały czas rozbudowywany i ma wiele darmowych jak i płatnych dodatków jak np. galerie zdjęć. Dodatkowo jest wersja w języku polskim co jest wazne dla klienta. Możecie polecić mi coś podobnego z czym Wam się wygodnie pracuje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak kolega @Dejmien_85 wspomniał, drupal to potężna machina.
Bawiłem się wszystkimi trzema wymienionymi dość sporo i powiem moje wnioski: 1. Wordpress - prosty w obsłudze, gorzej z modyfikacjami (w porównaniu z drupalem), 2. Joomla - mam szacunek, dla klientów firm, którzy używają joomla i ogarnęli obsługę na stopniu przynajmniej dobrym, 3. Drupal.... szablony i moduł views (który jest zintegrowany od wersji 8) to są elementy, których powyższe cmsy niczym nie przebiją. Drupal to mój wybór. Przyznaję, wypociłem się chyba przez 2 miesiące, żeby w pełni ogarnąć o co chodzi. Ale dla developera to pięknę narzędzie. Prosty CMS? Chwila moment i zrobiony, a może coś bardziej rozbudowanego, z wersjami językowymi? Może do tego jeszcze formularze po 50 pól różnego typu, rejestracje i inne cuda? +45min. roboty. A może WŁASNY panel administracyjny? Prosty +40min. A własny szablon? 80% prostych szablonów da się zrobić tylko w cssie, bo drupal ma bardzo przyjemne generowanie html, ale ale... nie pasuje? system szablonów jest najlepszy moim zdaniem, ze wszystkich cmsów poznanych i dlatego się go trzymam. Nowy szablon nie ma żadnych plików tpl i działa. Chcę zmienić tylko html z datą wydarzenia? Robię sobie plik field--data-wydarzenia.tpl.php i robię w nim wyświetlanie. System od razu go wczytuje, nie muszę nawet nic rejestrować. Chcę zmienić coś więcej? Nie ma problemu, na wszystko jest przygotowana nazwa pliku, którą mogę, ale nie muszę tworzyć. Nie wiem jak szablony są w najnowszych wordpresach i joomlach rozwiązane, ale po stworzeniu pierwszego, konkretnego cmsa z użyciem drupala, jeśli mam zrobić serwis dla klienta, to tylko to, nic więcej, także polecam (nie, nie pracuje dla drupala i nie mam prowizji z pobrań (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). Wady... moim zdaniem jedna. To, że oferuje tyle możliwości, samym klikaniem, odbija się niestety na wydajności, ale i na tym można popracować, działa na tym sporo duużych serwisów. PS. Jeśli jest jeszcze gdzieś otwarty CMS, którym można zrobić tyle, co w drupalu - samym klikaniem, bez grama kodu, to oświećcie mnie. Ten post edytował Daimos 7.12.2015, 20:38:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 22:33 |