|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć,
Niedługo zaczynam większy projekt rozpisany na parę miesięcy i zastanawiam się w czym go napisać. Od dawna programuję w PHP i tu się czuję dość pewnie jednak mocno kusi mnie alternatywa pt. RoR. Jego prostota w tworzeniu aplikacji modeli (crud), migracji baz danych i innych rzeczy które widziałem na prezentacjach i filmikach. Jak myślicie co będzie lepszym wyborem nauka nowego języka (średnio znam Ruby) czy skorzystać z jakiegoś frameworka PHP - jeżeli tak to z jakiego? Z reguły pisałem proste aplikacje w oparciu o własny skrypt php lub w oparciu o wordpress. Trochę znam Laravel i jeżeli pozostane przy PHP to byłby pierwszy wybór. Oprócz plusów RoR chciałbym po prostu poznać Ruby bo słyszałem że to bardzo prosty i szybki w pisaniu Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
PHP ma bardzo dużą społeczność, to prawda.
ROR, wchodzi zaś na rynek i społeczność, wsparcie nie jest takie duże. Z moich obserwacji na rynku jako analityka. W PHP tworzy się głównie małe projekty (małe - oznacza nie stronę firmową). W przypadku projektów nastawionych na dynamiczny rozwój mało, który klient decyduje się na PHP, głównie .NET i coraz częściej ROR, Python (Django, Pylons). Zastanów się co chcesz robić za X lat, powiedzmy za 5 lat. Skubać (małe) projekty, czy perspektywiczne projekty, gdzie mało który klient decyduje się na PHP ze względu na jego wydajność. Rozmawiam rocznie z X klientami biznesowymi (średnie, duże firmy, instytucje) nie tylko PL ale i EU - żaden nie chce wdrożenia w PHP. Z ciekawych frameworków do PHP polecam ci FuelPHP. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Z moich obserwacji na rynku jako analityka. (...) W PHP tworzy się głównie małe projekty (małe - oznacza nie stronę firmową). W przypadku projektów nastawionych na dynamiczny rozwój mało, który klient decyduje się na PHP, głównie .NET i coraz częściej ROR, Python (Django, Pylons). (...) Skubać (małe) projekty, czy perspektywiczne projekty, gdzie mało który klient decyduje się na PHP ze względu na jego wydajność. Nie obraź się, bo nie próbuję być złośliwy, ale może lepiej będąc analitykiem doradzać w zakresie analityki niż w doborze technologii i frameworków, bo mówić o kiepskiej wydajności PHP, i w tym samym poście podać jako alternatywę równie lub dużo mniej wydajne rozwiązania wygląda dość zabawnie. A ja mówię tutaj jeszcze z perspektywy PHP5, a niedawno wyszło PHP7, które jest jeszcze o niebo wydajniejsze, niedaleko za HHVM. Ponadto nie wiem z jakimi klientami miałeś do czynienia, ale jednak sporo klientów decyduje się na PHP, zwłaszcza Ci co wiedzą co robią, a nie "bo kolega im powiedział, że PHP jest zły". Czym jest dla Ciebie "skubanie małych projektów"? Skubanie Facebooka? Skubanie GoldenLine? Skubanie Wikipedii? Skubanie Flickr? Skubanie Allegro? No rzeczywiście wszystkie wymienione to drobne projekciki do odwalenia na kolanie podczas jazdy autobusem (wszystkie wymienione napisane w PHP, a to tylko parę przykładów, które mi na szybko przyszły do głowy). Sam również do projektów o dość skomplikowanej architekturze i n-milionach odwiedzin miesięcznie używam PHP. Ale tak to jest, jak się zatrudnia amatorów, którzy nie potrafią dobrze wykonać roboty, a później się mówi o słabej wydajności PHP... No i jak wspomniał przedmówca - jeszcze to polecenie FuelPHP na koniec, heh... // EDIT I żeby nie było - nie jestem jakimś wyznawcą PHP, jak bym miał np. do zrobienia aplikacje okienkowe to bym wybrał do tego np. Pythona, mimo że w PHP są biblioteki do GUI. Chodzi o to, że o ogólnej wyższości X nad PHP słyszę wyłącznie od osób, które nie posiadają dostatecznej wiedzy w temacie programowania. O wyższości X nad Y można mówić wyłącznie przy doborze pod konkretną sytuację. Ten post edytował pyro 1.12.2015, 18:27:06 |
|
|
|
swist666 Większa aplikacja - jaki framework? 2.11.2015, 22:12:12
viking Pewnie każdy miał jakieś zwątpienie i chciał skorz... 3.11.2015, 06:59:28
Riggs Na filmikach i prezentacjach to wszystko wygląda c... 3.11.2015, 07:04:35
aniolekx framework to detal, lepiej poczytaj o DDD 3.11.2015, 09:01:02
Pyton_000 Nie taki znowu detal. Wszystko rozchodzi sie o cza... 3.11.2015, 09:08:33
PrinceOfPersia CytatJego prostota w tworzeniu aplikacji
Chyba rel... 3.11.2015, 16:49:53
solificati W rubym ogólnie jest kilka ciekawych pomysłów (są ... 3.11.2015, 17:40:30
swist666 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiś... 4.11.2015, 21:38:26
aniolekx gdzies ostatnno czytalem ze wiele startupow powsta... 5.11.2015, 10:33:25
gitbejbe Jeśli faktycznie czujesz sie dobrze w php i znasz ... 6.11.2015, 09:32:39
Posio A ja polecam ASP.NET z oczywistych względów 11.11.2015, 12:09:46
Dejmien_85 Heh, kiedyś też miałem podobny dylemat - tzn. ogól... 28.11.2015, 16:05:52 
Dejmien_85 Cytat(JaroslawK @ 28.11.2015, 23:01:1... 1.12.2015, 16:56:44
Pyton_000 Ło matko to GTK+ do PHP jest dalej rozwijane ? Mas... 1.12.2015, 19:23:32 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 29.12.2025 - 23:05 |